Мањи порез на штедњу

Иако је Влада обећала да ће од Нове године преполовити камате на девизну штедњу, грађани и даље петину камате дају држави. Смањење пореза очекује се у фебруару.

Године 2008. порез на штедњу био је 20 одсто. Крајем те године грађани су, уплашени кризом, повукли готово милијарду евра из банака, па је држава одлучила да у 2009. години не наплаћује порез на камату и да гарантује сигурност за све штедне улоге до 50.000 евра.

Резултат је да грађани у банкама штеде више него пре. Међутим, како је привремени закон престао да важи, они којима ових дана истиче орочење мораће да дају држави петину камате, иако је Влада обећала да ће тај порез од Нове године бити упола мањи.

"Ми смо још у децембру упутили захтев Скупштини да се усвоји закон и очекујем да ће бити на првој седници. Министарство финансија очекује да ће од фебруара порез на девизну штедњу бити упола мањи", рекао је државни секретар у Министарству финансија Вук Ђоковић.

Због кризе није се плаћао порез на камате 2009. године, па Ђоковић пита зашто је проблем да се тај порез плати у јануару 2010. године, као што се плаћао 2008. године. 

У Парламенту кажу да је усвајање Измена закона о порезу на доходак грађана у плану, можда и на следећој седници, уколико га Влада предложи за дневни ред.

Штедња од 6,2 милијарде евра

Грађани Србије у банкама штеде 6,2 милијарде евра, што је 45 пута више него пре 10 година. По брзини раста штедње Србија је међу првим земљама у свету, оцењују на финансијском порталу kamatica.com.

Када је држава прошле године одлучила да не наплаћује порез на камату од штедње, пензионер Миодраг Поповић ставио је новац у банку. Израчунао је да би од камате на пролеће могао да купи поклон унуку.

"Дао сам 1.000 евра од тога бих имао паре да купим бицикл, требало је да добијем 93 евра, а даћу 20 одсто од тога", рекао је Поповић.

Да због промена пореза на камату није разочаран и збуњен само господин Петровић, потврдили су и банкари. Кажу да због тога ових дана имају много више посла.

"Реакције клијената су негативне у смислу немања извесности. Клијенти би више волели да испланирају и са сигурношћу знају који ће тачан износ камате на крају периода орочења добити", каже Горан Томић из "Еуробанк ЕФГ".

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво