Читај ми!

Договор са "Стелантисом" о производњи електричног аутомобила у Крагујевцу

Постигнут је договор о финансирању електричног аутомобила који ће се производити у Крагујевцу, рекао је председник Србије Александар Вучић. Извршни директор компаније "Стелантис" Карлос Таварес каже да је Уговор о додели средстава подстицаја између Министарства привреде и "Фијат Крајслер аутомобила Србије" конкретан знак за успешнију транформацију те компаније и прелазак на нову технологију.

Председник Србије Александар Вучић је рекао да Србија данас почиње потпуно нову еру у инвестицијама и потпуно нову еру у понашању у будућности.

"Нова ера почиње за нас од данас. Потписали смо договор о финансирању електричног аутомобила који ће се производити у Крагујевцу. Верујемо да ће сада да иде транзициони период, до краја 2023. године. Већ од почетка 2024. године идемо са производњом једног модела који ће бити у више фабрика произвођен и са нашим моделом у трећем кварталу 2024. године", рекао је Вучић. 

Истиче да ће то бити невероватна прилика за Србију да се похвали да има реномираног произвођача електричних аутомобила.

"Ми нисмо производили електричне аутомобиле и увек бисмо заостајали за светом у примени нових технологија. Овога пута ићи ћемо у корак са светом и имаћемо финалног произвођача модерног електричног аутомобила. Могу да кажем да ће аутомобил бити за средњу класу, веома популаран", истакао је председник Вучић.

Напомиње да Србија мора да се припрема за електричне и благо хибридне аутомобиле.

"Морамо да размишљамо не само о густини станица за пуњење, јер како ћемо убедити некога у Бабушници или Љубовији да купи овај аутомобил, ако не може да види недалеко од куће станице за пуњење. Морамо да кренемо у велике промене на територији наше земље. Морамо да изменимо све велике стратешке планове за енергију, јер је неколико ствари важно по питању електричних аутомобила. То је цена, а електрични аутомобили су значајно скупљи и увек много бољи наравно од оних са класичним мотором. Морамо да обезбедимо јефтину или јефтинију струју, али да бисмо то постигли, морамо да имамо више обновљиве енергије", навео је Вучић.

Да би се то постигло, каже, мора се кренути у изградњу реверзибилних електрана.

"Много посла је пред нама. Морамо да урадимо много ствари јер 2035. неће постојати друга возила сем електричних. До 2030. ћемо задржати класичне моторе, а од тада само електрични. То су ствари које нама доносе огромне промене у економији и екологији, али и велике обавезе", указује Вучић.

Вредност инвестиције 190 милиона евра 

Вучић је истакао да је вредност инвестиције 190 милиона евра, а да ће Република Србија дати својих 48 милиона евра.

"За нас је то страшно значајно, због Крагујевца, због целе Шумадију, али и због целе Србије. Није само кључно питање где ћемо колико људи да имамо запослених, већ какву нову вредност правимо, колико ће да порасте БДП и колико ћемо имати људи који могу да иду у корак са напредним технологијама. Мислим да је веома важна информација да ће 'Стелантис' имати нешто мање од 80 или 100 нових модела у свету до 2030. године. Онда вам је јасно каква се револуција припрема на аутомобилском тржишту. То је од огромног значаја за Србију, у којој се производе делови за многе аутомобилске куће, али када имате финални производ ,то је од посебног значаја", напомиње Вучић.

Вучић се захвалио Карлосу Таваресу и додао да је срећан што је Србија у овим, како је рекао, не лаким временима могла да има овакав договор.

"Фијат је са 350 милиона евра у првих 10 извозника у Србији. Сад идемо у транзициони период за 2023. годину, а онда идемо у нешто потпуно ново што ће нам дати прилику да поузданошћу и озбиљним приступом позовемо многе друге да улажу у нашој земљи. Србија почива на неколико стубова, а једна од њих је и конкуренција. Аутомобил који ћемо правити у Крагујевцу је леп и, наравно, електрични аутомобил", рекао је Вучић.

Таварес: Уговор – срж плана компаније

Извршни директор "Стелантиса" Карлос Таварес рекао је након потписивања уговора да је одушевљен и почаствован због уговора са државом Србијом који сада садржи срж за спровођење стратешког плана компаније "Dare Forward 2030". "Ми заиста смо имали веома изазовну 2021. годину и веома сам поносан на наше људе, укључујући и фабрику овде у Србији. Наша индустрија се суочава са брзом трансформацијом. Величина промена је непозната када је реч о аутомобилској индустрији", рекао је Таварес.

С обзиром на то, додаје, морају да промене технологију возила.

"Апсолутно се све мења у аутомобилској индустрији. Уверен сам и веома срећан, јер знам да су наши људи спремни и усредсређени. Познајем конкурентност овога што радимо и свака година која показује резултате онога што радимо", рекао је Таварес.

Партнерство са Србијом је, наглашава, јасан знак поверења.

"Цена неповерења је веома висока. Ми верујемо да сарадња, глобализација и меритократија су праве вредности наше компаније", истакао је Таварес.

Прелазак на електричне технологије је, сматра, велики корак.

"Ово је на прикладан начин направљено. Овладали смо технологијом, ово радимо у неколико делова света и бићемо сви заједно поносни када возила буду излазила са траке. Искористићемо и наше чувене брендове да они буду прихваћени на тржишту", навео је Таварес.

Три ствари важне за вожњу електричног аутомобила 

Према његовим речима, када се вози електрично возило важне су три ствари: да је убрзање веће јер је одмах доступна снага, да је возило тише и да се возилом боље управља јер је центар равнотеже нижи.

"На крају крајева, то путовање доноси већу радост и комфор. Морамо и инфраструктурно то да подржимо. Ово је моменат прекретнице. Можете да верујете 'Стелантису'. Урадићемо свој део посла, уверени смо да ће и Србија урадити свој део посла", закључио је Таварес.

Председник Вучић се претходно састао се у згради Председништва на Андрићевом венцу са руководством те компаније. Састанку који је почео око 8.30, присуствовала је и премијерка Ана Брнабић.

"Стелантис" је мултинационална корпорација за производњу аутомобила формирана 2021. године на основу спајања италијанско-америчког конгломерата "Фијат Крајслер аутомобили" и француске ПСА групе.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво