Читај ми!

Михајловић: Србија редовно добија гас, али смо спремни за сваку ситуацију

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић каже за РТС да транзит гаса преко Бугарске иде сасвим нормално, али да је Србија спремна за сваку ситуацију. Србија има у подземном складишту гас за више од месец дана, набавила је и мазут, а руски партнер може гас да пошаље и преко Мађарске, објаснила је Михајловићева.

Зорана Михајловић је у Дневнику РТС-а изјавила, поводом обуставе испорука руског гаса Пољској и Бугарској, да Србија редовно добија своје количине.

"Бугарима јесте обустављено, али транзит иде сасвим нормално, што не значи да нисмо спремни на сваку ситуацију", напомиње Михајловићева.

Јуче су из Бугарске стизале опречне изјаве премијера и министра енергетике око транзита за Србију. Премијер каже да ће се размотрити транзит, а министар да се неће заустављати.

"Неће се дирати транзит бар за сада. Увек можемо да очекујемо такву ситуацију. Ми смо за то спремни", истиче министарка.

Ако се то деси, наводи, Србија има у подземном складишту гаса за више од месец дана, затим супституцију гаса, најчешће мазут, а ако баш дође до ситуације да ничега нема, постоји могућност ограничења испоручених количина.

Такође, објаснила је, руски партнер може гас да пошаље и преко Мађарске. "Србија је спремна за сваку врсту сценарија", поручила је министарка енергетике.

"Радимо на припреми за зимску сезону, која неће бити лака никоме у Европи, посебно не државама које су 100 одсто зависне од руског гаса, као што смо ми. Разматрамо и алтернативне руте, постоје слободни капацитети Трансгаса у Балканском току од око 10 одсто, што је близу половине наше годишње потрошње. Булгартрансгас има слободне капацитете и турски оператор може да транспортује те количине, које ће бити довољне за нашу стабилност", каже Михајловићева.

Колико Србија има гаса у резерви

Што се тиче резерви, наводи да са руске стране имамо за 24 дана, а са српске за 21,2 дана.

"Имамо ми свега довољно, ова држава је претходних годину дана озбиљно радила, набавила мазут, и ТНГ и бензин, али ми сами морамо да размислимо. Ово није нормална ситуација. Морамо да поведемо рачуна. Нама и даље раде топлане, а вуку можда и један милион кубних метара гаса", указује Михајловићева.

Сматра да то треба ставити у подземно складиште и да свако мора да учествује у рационализацији и штедњи. 

"Још се раде анализе о ограничењу цене гаса"

Држава је ограничила цену гаса за привреду до 1. маја на новембарском нивоу. Упитана хоће ли се мењати уредба, министарка каже да се још раде анализе.

"На време ћемо рећи ако будемо продужавали, вероватно да дâ. Не бих да сада говорим јасно да ли ћемо продужити уредбу. Тек ћемо разговарати и након анализа донети одлуку", каже Михајловићева.

О цени струје: Ово није питање плата, већ опстанка ЕПС-а

Цене струје у Европи расту, док привреда у Србији има ограничену цену до јуна.

"Србија има најнижу цену елекричне енергије у Европи, није реално да имамо ову цену, морамо да је ускладимо да то буде одрживо и да ЕПС из кризе изађе на ногама, а не на коленима", рекла је Михајловићева.

Министарство, истиче, стоји уз ЕПС и сматра да су њихови захтеви реални.

"Ово није питање плата, већ опстанка ЕПС-а", поручила је министарка енергетике.

Михајловићева је, поводом навода о малверзацијама у ЕПС-у, рекла да Министарство не може да их проверава, али да је поднело две кривичне пријаве и да надлежни органи то морају да реше.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво