Читај ми!

Мали: Почела исплата по 10.000 динара за просветаре, прва мама добила помоћ за куповину стана

Данас почиње исплата по 10.000 динара запосленима у просвети, а министар финансија Синиша Мали каже да се држава за то не задужује, јер има довољно новца на рачуну. Овај вид помоћи добиће 130.000 запослених у образовању. Држава ће препоручити и локалним самоуправама да исплате помоћ запосленима у предшколским установама. Од 16. маја млади од 16 до 29 година моћи ће да се пријаве за нову помоћ од 100 евра.

Министар финансија Синиша Мали рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да ће сви запослени у просвети, као и научни радници, данас, сутра и прекосутра добити помоћ од 10.000 динара.

"Данас ће лећи новац запосленима у школама од посебног интереса – као што су Филолошка, Математичка и Карловачка гимназија и студентским и ученичким домовима. Сутра ће лећи на рачуне запослених у високом образовању и научним радницима, а у петак запосленима у основном и средњем образовању", навео је министар финансија.

Истиче да ће овај вид помоћи добити укупно 130.000 запослених у јавном сектору и за то је издвојено 1,6 милијарди динара.

"Ово је једнократна помоћ. Добијали су досад повећање плате. Почетком ове године 10.000 динара добили су запослени у здравству, затим су пензионери добили по 20.000 динара, што је највећа икада исплаћена једнократна помоћ. Младима од 16 до 29 година исплаћена је помоћ од по 100 евра", рекао је Мали.

Министар финансија је истакао да се држава не задужује како би исплатила ову помоћ.

"Ово је за нас инвестиција. Исплаћујемо од новца који имамо на рачуну. Удео јавног дуга је 52,3 одсто, далеко испод нивоа Мастрихта", навео је Мали.

Најавио је да ће на сутрашњој седници Владе бити донета препорука локалним самоуправама да се и запосленима у предшколским установама исплати једнократна помоћ, јер су у њиховој надлежности.

Шеснаестог маја почеће и пријава за нових сто евра за младе од 16 до 29 година и трајаће до 30. маја. И они који се досад нису пријавили могу сада, а који већ јесу не морају поново како би добили новац, рекао је Мали додајући да ће новац бити исплаћен до 3. јуна.

Још четири дана до увођења новог система фискализације

Синиша Мали је подсетио да су остала још четири дана до увођења новог система фискализације.

"Сваки пут када нам не издају фискални рачун, тих 10 или 20 одсто пореза неко стави себи у џеп, уместо да оде у буџет и помогнемо онима којима је најпотребније", рекао је министар.

Истакао је да је нетачна информација која се јуче појавила да је довољно да привредни субјект има уговор са добављачем касе.

"То није тачно, морате да имате имплементиран цео систем и од првог маја да издајете фискалне рачуне сходно новом систему", навео је Мали.

Истакао је да су предмет фискализације 200.000 локација и више од 140.000 привредних субјеката.

Мали је навео да ће сваки грађанин моћи да скенира рачун телефоном и види да ли је валидан или фалсификат.

Додао је и да нема разлога да вас неко у угоститељском објекту пита да ли хоћете да платите кешом или картицом, већ да треба да донесу рачун на основу ког ћете донети одлуку, као и да немају права то да вас питају.

Мали је подсетио да се од 1. маја у јавном сектору уводе и е-фактуре што би требало да допринесе конкурентности привреде.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво