Читај ми!

Вучић: Ускоро извоз пшенице у Албанију, свега има довољно

У најкраћем могућем року дозволићемо извоз уговорене пшенице у Албанију, изјавио је председник Алекасандар Вучић и додао да ће бити исти случај са сваком земљом у региону, јер Србија свега има довољно, а то значи да ће бити и за земље у региону. Турска компанија "Теклас Аутомотив" отворила је нову фабрику ауто-делова у Врању, у присуству председника Вучића.

Одговарајући на питања новинара у Врању, Вучић је констатовао да су пшеница, уље, брашно, а посебно кукуруз, све траженији у региону и свету.

Вучић је објаснио да Србија има неке старе, али и неке нове уговоре о извозу чак 350.000 тона пшенице, али је он сам, каже, замолио Владу Србије да се тај извоз заустави, јер би нестало 800.000 тона из робних резерви, што такође не би био значајан проблем, али би то требало да се сачува за грађане региона.

"Прве званичне захтеве које смо добили били су у складу с тим уговорима, потписаним са Албанијом. О томе сад разговарамо и у најкраћем могућем року дозволићемо извоз пшенице у Албанију. То је решено за кратко време", рекао је Вучић.

Председник је указао да ће исто важити за било коју земљу у региону, јер Србија нема проблем с тим.

Он је, међутим, указао да када се каже да нешто траже сељаци, то углавном, заправо, траже трговци.

"Кад ми (председник ПКС Марко) Чадеж каже да траже сељаци... Ја питам који сељак. То траже трговци. Да их набројим, Александар Костић, способан момак, један Молдавац и још три компаније. Они су разумни, највећи трговци и с њима се договарао – цену сте добили, ово је ваше одборено да извезете, а оно што хоћемо да задржимо откупићемо по тржишној цени...", рекао је Вучић.

Али ће, додаје, бити омогућен контролисан извоз, како се не би угрозиле потребе домаћег становништва, понављајући да када каже домаће, увек мисли и још 20-ак одсто преко реалних потреба, јер увек треба да буде мало више.

"То је домаћинско понашање. Људи у региону, ни у оквиру Отвореног Балкана, нити у БиХ или Црној Гори, неће имати проблем", рекао је Вучић.

Добро нам је стање, што се свих врста робе тиче, да се људи не секирају, поручио је председник Србије.

Отворен нови погон фабрике "Теклас"

Нови погон је отворен на локацији некадашњег "Геокса", који је прошлог лета затворио фабрику обуће у том граду, а Вучић је рекао током обиласка да ту већ ради 320 људи, као и да је међу њима највише оних који су радили у "Геоксу".

Вучић је истакао да ће до краја године у "Текласу" у Врању радити 1.500 људи и додао да су то сјајне вести за развој тог града и југа Србије.

"Плате у Текласу су од 50 до 100 веће него што су радници имали у 'Геоксу'", рекао је Вучић и додао да је због тога велика навала за запослење у "Текласу.

Подсетио је да је пре у "Геоксу" радило око 1.200 људи и навео да ће сада немачки "Хаикс" и турски "Теклас" запослити више од 2.200 људи.

Истакао је да без тих инвестиција не би опстао Пчињски округ.

Председник се нашалио са власником "Текласа" и питао га да ли би могли, када заврше све што су планирали са започетим инвестицијама, за две до три године да уложе у изградњу још једне фабрике на југу и добио потврдан одговор.

Вучић је био изненађен и, након руковања, прокоментарисао како је то у тренутку смислио и ишао на девизу "ако прође–прође" и да му је упалило, тако да ће видети да "Теклас" за неку годину изгради још једну фабрику у Трговишту или Бујановцу, где би биле најпотребније.

"Он је Турчин који перфектно и до краја држи своју реч", додао је Вучић.

На свечаности поводом отварања, поред председника Србије присуствовали су и министарка привреде Анђелка Атанасковић и амбасадор Турске Хамиј Аксој.

Вучић је заједно са амбасадором Турске и власником "Текласа" засадио дрво у кругу фабирке.

Подсетио је да "Теклас" већ има фабрику у Владичном Хану и подиже развој тог места и југа Србије.

На питање новинара како коментарише то што поједини у кампањи исмевају економске успехе Србије, Вучић је рекао да се људи који раде у новим фабрикама сигурно томе не смеју, већ су задовољни што имају посао.

"Упркос свима који су говорили како нећемо успети и како је само тешко... најрадоснији сам када видим задовољне и најсмејане људе", нагласио је Вучић.

Председник је обишао погоне "Текласа" и уверио се да на деловима за најпознатније светске брендове пише "made in Serbia".

У плану је да се у новог фабрици Текласа праве аутоделови за познате брендове као што су Мерцедес, Пореше, БМВ, Ауди, Фолксваген, Рено...

Прва фабрика отоврена 2015. године 

Прва фабрика у Србији компаније "Теклас" отворена је 2015. године у Владичином Хану и запошљава 1.093 радника, од којих је 675 запослено на неодређено време, а 418 радника на одређено.

Компанија је најавила да планира да у Србији запосли укупно 2.500 људи.

"Теклас" производи, развија и дизајнира флуидне системе за линије за грејање и хлађење за аутомобилску индустрију широм света, са иновативним приступом оријентисаним на купце већ 50 година.

Компанија "Теклас" основана је 1971. године, када је отворена прва фабрика екструдиране гуме и делове од бризгане пластике.

Данас компанија дизајнира, развија и производи системе за циркулацију течности и системе брисача за велике произвођаче у аутомобилској индустрији.

Са седам фабрика у четири земље и више од 3.600 запослених, "Теклас" представља глобалног добављача у ауто-индустрији.

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво