Читај ми!

Тојота за ову годину планира рекорд свих времена

"Тојота" је својим главним добављачима саопштила намеру да у 2022. години произведе чак 11 милиона возила, што би био светски рекорд у броју четвороточкаша који је направила једна корпорација, јер досадашњи најбољи резултат држи група "Фолксваген", која је 2018. произвела 10,9 милиона.

Највећи јапански произвођач аутомобила "Тојота" планира да у фискалној 2022, која почиње 1. априла ове календарске године, произведе чак 11 милиона возила, што би био не само њен већ и светски рекорд, јавља јапански економски дневник Никкеи.

"Тојота" је у фискалној 2016. години успела да са својих производних трака на тржиште изведе више од 10,4 милиона возила, али од тада продукција клизи надоле, па је у 2019. износила само 8,74 милиона.

По избијању пандемије коронавируса у фискалној 2020. пала је на само 8,18 милиона, првенствено због поремећаја у снабдевању деловима (нарочито, због несташице чипова који се уграђују у возила), а онда и због смањене потражње за аутомобилима.

Kорпорација са седиштем у граду Тојота, недалеко од Нагоје, фискалну 2021. завршиће са око 8,9 милиона нових возила, што значи да ће пројектована цифра од 11 милиона бити висок раст од око 20 одсто.

То нимало неће бити лак задатак, с обзиром на то да глобална несташица чипова и даље траје, а у Јапану недостаје и радне снаге, и због одсустава с посла услед коронавируса и због тога што је пресечен доток страних радника.

Одакле црпи оптимизам руководство "Тојоте"

Ипак, руководство "Тојоте", која је прошле године остварила историјски резултат надмашивши у продаји возила у САД домаће америчке произвођаче, с оптимизмом гледа на месеце и године пред нама, јер очекује знатно ублажавање или крај епидемије, те велики опоравак у потражњи за аутомобилима и економији уопште.

Јер, мада се у Јапану и другде, из дана у дан, бележи рекордни број новозаражених, омикрон варијанта се, чини се, одликује блажим симптомима и свет постепено уводи у мирније воде.

Опоравак сугеришу и неки конкретни подаци. Наиме, сматра се да је прошле године у свету произведено 81 милиона возила, у доносу на 78 у 2020, док се процењује да би ове календарске године у руке нових власника могли да пређу кључеви за чак 86 милиона.

Од 11 милиона возила која би у овој фискалној години требало да сиђу с производних трака "Тојоте" и њених подружница као што је "Даихацу", седам и по милиона би требало да буде произведено у иностранству, у земљама као што су САД, Kина, Тајланд, Kанада и Мексико, док би три и по требало да потекне из фабрика у Јапану.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво