Читај ми!

Кеш кредити се све више одобравају – за шта их грађани користе

Од свих одобрених кредита, 47 одсто су готовински, 42 одсто стамбени или за реновирање, а остало су кредити за пољопривреду и потрошачки. Према подацима Кредитног бироа, привреда и грађани су се прошле године више задужили код банака у просеку за 9,7 одсто.

Готовински кредити су у односу на прошлу годину порасли за 12,8 одсто. У Удружењу банака кажу да смо по расту узетих кредита, па и готовинских, на нивоу просека на Балкану.

"Прошле године српска привреда је порасла 7,5 одсто. То значи, када вам привреда ради, онда узрочно-последично и сви други имају добробит од тога, и грађани, а наравно и банке", рекао је генерални секретар Удружења банака Србије Владимир Васић.

Томе треба додати и довољно новца за пласман, јер је динарска штедња у протеклих 10 година повећана за 400 одсто, поједностављену процедуру за одобравање таквих кредита и никад ниже каматне стопе. У банци која са више од 20 одсто учествује у "тржишном колачу" кеш кредита, кажу да сваке године бележе раст од девет одсто.

"Различите су потребе које клијенти задовољавају кеш кредитима. Оно што је, можемо рећи, карактеристично за претходну годину то је да је део средстава одлазио на реновирање викендица, кућа, станова. Такође, велики део кеш кредита одлази као додатак за учешће за стамбене кредите с обзиром на то да су и стамбени кредити имали јако високу продукцију", објашњава Дејан Вучинић, директор Дирекције за управљање мрежом ОТП банке.

Кредити се све више одобравају и путем интернета 

Неке банке имале су и велике кампање за онлајн отварање рачуна и одобравање кеш кредита. Једна банка је на тај начин одобрила 100.000 кредита.  

"Да искористимо прилику да људе усмеримо на то да, када узимају готовинске кредите, да размишљају да новац ради за њих. Ја ту често наводим пример, ако је физичко лице, значи имате проблем са грејањем у стану или прозорима или са било чим, ви ћете данас искористити никад повољније услове, али ћете у исто време следећих неколико месеци имати ниже рачуне на конто грејања", навео је Владимир Васић.

Народна банка Србије, смањивањем рока на који је могуће добити готовински кредит са десет на шест година, дестимулише узимање готовинских кредита у корист дугорочнијих, наменских.

Смисао уведених мера је подстицање банака на опрезно преузимање ризика, усмеравање на одрживо кредитирање и избегавање прекомерне изложености одређеним врстама кредитних производа. Учешће проблематичних кредита је на крају новембра 2021. године сведено на 3,4 одсто, што је најнижа вредност од када се прати овај показатељ.

У Народној банци очекују раст кредитне активности, али оцењују да је она у складу са економским могућностима.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво