Читај ми!

Суперкластер – које су то области у којима Србија има највише перспективе

Србија добија први суперкластер, у свету већ примењен модел успешног заједничког рада и развоја. Томе је претходило десет месеци истраживања које су то области у којима Србија има највише перспективе, потенцијала за раст, развој конкурентности, извоз и шансу да се у наредних пет до десет година наметне као лидер. Неки резултати истраживања можда мало изненађују.

За суперкластер, процењено је, Србија има четири супер области: напредна пољопривреда и производња хране, гејминг индустрија и виртуелна реалност, технолошка решења базирана на веб 3 и блокчејн технологијама и биомедицина са биотехнологијом.

"Одабраћемо те конзорцијуме, носиоце будућег суперкластера и онда ћемо у следећем периоду да радимо са њима, да поставе стратегију развоја својих суперкластера, да направе акционе планове, а онда ћемо заједно са њима да оперативно спроводимо комерцијалне пројекте, наводи Александра Поповић, директорка пројекта "Србија иновира".

Конкурс за суперкластер који реализује ICT Hub уз подршку Америчке агенције за међународни развој отворен је до краја фебруара, а један од услова је да пријављени конзорцијум чине старт ап, научно-истраживачка институција и компанија из привреде.

"Ми заправо имамо две стартап компаније које су изашле из Института као прве спин аут компаније једног истраживачког института у Србији. Оно што нам је потребно то јесу велике компаније које би или инвестирале или нам помогле својим знањем да ставимо производ на тржиште", наводи Наташа Голић, руководилац сектора за трансфер технологија Института за молекуларну генетику и генетичко инжињерство Универзитета у Београду.

Србија је пета у свету по броју блокчејн стручњака, а развојне центре у Београду имају и такве компаније чија је вредност процењена на 5 милијарди долара. Отуда не чуди што су се веб 3, односно трећа фаза у еволуцији интернета и блокчејн нашли на листи.

"Блокчејн технологија сама по себи је мета технологија што значи да она може да буде употребљена у многобројним индустријама: здравственој, финансијској, образовној, безбедносној... Тако да ће један од задатака бити прво да покажемо где то све блок чејн може да се употребљава. С друге стране, створиће се велики број нових радних места", наводи Емилија Вуковић, председница Блокчејн иницијативе.

Управо ефекат на привреду и друштво у целини определиће победника конкурса.

"Врло је важно да учесници суперкластера дају једнако колико и узимају, морају и да дају некако заједници", наводи Александра Поповић, директорка пројекта "Србија иновира".

У току ове године тестираће се резултати суперкластера у све четири области, да би у следећу ушли са једним – најбољим.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво