Читај ми!

Шине на аукцији, последњи воз кроз Јашу Томић прошао пре 33 године

Инфраструктура железнице Србије понудила је на аукцијску продају шине, стари колосечни прибор и скретнице које се налазе на 15 железничких пруга, углавном у Банату и Бачкој. Тако ће дефинитивно у заборав отићи неке од њих, попут пруге Сечањ-Јаша Томић и Зрењанин-Вршац.

Снег је додатно сакрио зарасле шине на колосецима испред железничке станице Јаша Томић, где је последњи воз прошао пре 33 године.

Било је очекивано да се пруга уклони јер није исплатива, каже Никола Добрић, бивши радник Железнице. Изненађење је одлука да се продају шине са пруге ка Вршцу која је реконструисана пре нешто више од две деценије.

"Пругу од Зрењанина до Вршца која је у савршено добром стању. Не знам коме је то пало на памет да скида и да продаје. Мост је рађен у Сечњу, то знате и сами. Рађен је онај у Конаку на Брзави. Тако да је већи део пруге добар. Лакше га је одржавати по мало, него ухватити сад и продати у бесцење", каже Никола Добрић из Јаше Томића.

Мештани из Јаше Томиćа и Сечња су се потајно надали да би овдашње пруге могле да се користе.

"Ако може Шарганска осмица да се направи, зашто није могло да се направи од Сечња до границе. Па можда и до Темишвара та нека туристичка прича. Држава стrашно много помаже у последњих пар година руралном туризму. Зар то не би можда била та једна од идеја. Али ето, ми смо у свему немоћни", каже Спасо Младеновски, хроничар села Јаша Томић.

Инфраструктура железнице Србије у саопштењу наводи да се на правцима где је предвиђена продаја шина, колосечног прибора и скретница деценијама не обавља саобраћај.

Процена је да има 24.600 тона гвожђа и челика, а почетна цена килограма је 12,14 динара, без трошкова демонтаже.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво