Читај ми!

Мера против енергетске кризе – од ове године и нафтне компаније морају да обезбеде резерве горива

Енергетска криза која потреса свет указала је на неопходност стратешких резерви енергената. Осим "обавезних резерви нафте и деривата" које формира држава, у нашој земљи од ове године и нафтне компаније морају да обезбеде такозване "оперативне резерве горива за четири дана", у промет уведу дизел и бензин са уделом биогорива и примене нове ознаке за деривате које важе у ЕУ.

Земље Европске уније имају двомесечне и тромесечне резерве сирове нафте и деривата. Ту директиву постепено усклађује и наша земља.

Томе ће, уз "обавезне резерве", од ове године допринети и "оперативне резерве" нафтних компанија које послују на нашем тржишту: у првих шест месеци морају изградити или закупити складишта, а на залихама од јула морају имати деривате за четири дана своје просечне потрошње из претходне године.

"То ће заправо бити један степен сигурности снабдевања тржишта, да неки од поремећаја који могу да настану у краћем временском периоду могу да буду превазиђени коришћењем тих оперативних резерви", објашњава Томислав Мићовић, генерални секретар Удружења нафтних компанија Србије.

Раша Којчић, помоћник министарке рударства и енергетике, истиче да у овом моменту у резервама енергената којим управља Министарство енергетике имамо резерви за тридесет и по дана, што је 30 одсто више него претходне године.

"План нам је да у 2022. резерве достигну ниво од 65 дана просечне потрошње", истиче Којчић.

Друга обавеза је да ставе у промет дизел и бензин са биогоривом. Проценат удела тог чистог горива у деривату до краја 2022. биће 0,5 одсто, а у 2024. години мора бити повећан на један проценат.

"Требало би да се уведу европске ознаке које постоје и у стандарду Србије за обележавање врста горива, што подразумева и обележавања удела биогорива који се налази у бензину или дизелу", каже Томислав Мићовић.

Јединствене, латиничке ознаке за све деривате замениће старе на свим аутоматима за точење горива.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво