Читај ми!

И буџет има свој водич, куда иде новац из државне касе

Како ће се у 2022. трошити новац из државне касе? Детаљи о томе пишу у Грађанском водичу кроз буџет који ће ових дана објавити Министарство финансија. Држава је са том праксом кренула пре шест година и сада многи знају о каквом је водичу реч – о документу који на једноставан начин приказује којом сумом новца располаже држава, које приходе има, у које сврхе и на који начин троши. Сличан водич кроз буџет објављују и локалне самоуправе.

Опширан документ од неколико стотина страна који детаљно описује куда иде новац из буџета, сажет је у Грађански водич - кратку презентацију државе о најбитнијим ставкама како би грађанима било потпуно јасно како се троше паре пореских обвезника.

Државни секретар у Министарству финансија Саша Стевановић каже да Министарство жели да унапреди транспарентност буџета односно да га учини доступним свима, да свако може да га разуме.

"С једне стране грађани су ти који својим давањима односно својим трошењем пуне буџет, односно дају држави паре односно средства како би држава могла да финансира те расходе и ми осећамо да је то наша обавеза да дођемо до сваког грађанина и да зна заправо шта се налази у буџету", каже Стевановић.

Сличну праксу спроводе и локалне самоуправе, тако је Општина Ковин већ објавила свој водич кроз буџет.

Шефица Одељења за буџет и финансије Општине Ковин Биљана Стојковић каже да је укључивање грађана једна од најбитнијих ствари у самом буџету.

Према њеним речима, буџет се и ради због грађана, због задовољавања њихових потреба и објашњења на који начин то локална самоуправа ради.

"Нама Закон налаже да на одређени начин направимо тај буџет и то је често неразумљиво. Неразумљиво је врло често и за оне који су у самом процесу буџета а не за људе који као грађани треба да буду информисани о неким основним стварима које спроводи њихова локална самоуправа и да евентуално пронађу оно што њих занима и да се, у крајњем случају ангажују, да нека своја права виде на који начин могу да остваре и колико се издваја за поједине ствари", каже Стојковићева.

Грађански водич кроз буџет у Влади пореде са плановима једног домаћинства које има јасан финансијски план.

"Ми смо ту поједноставили за следећу годину па тачно знају да ће лекари код којих они иду имати већу плату за неких 8 одсто, такође да ће наши најстарији суграђани имати повећање пензија од 15,5 одсто и још 20.000 динара рецимо у фебруару, потом смо у том Водичу навели наше највеће капиталне пројекте. Знате да тренутно градимо десет ауто-путева, то директно утиче на квалитет живота наших грађана, потом смо навели износи, односно у шта ћемо улагати када је у питању образовање", каже Стевановић.

А да би Грађански водич кроз буџет стигао и до оних који немају интернет, обезбеђена је и штампана верзија тог документа коју ће министарство делити на догађајима које организује.

Управљање јавним финансијама део је свеукупне реформе јавне управе која се у Србији спроводи уз континуирану подршку Европске уније.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво