Читај ми!

Мали за РТС: Потпуно смо ликвидни и стабилни, без додатног задуживања

Министар финансија Синиша Мали каже за РТС да ће данас, сутра и прекосутра на рачунима свих грађана који су се пријавили бити 20 евра помоћи државе. Додаје да није предвиђен "ниједан једини додатни динар задуживања на међународном тржишту капитала".

Министар Синиша Мали рекао је, гостујући у Дневнику РТС-а, да је јутрос већ кренула исплата 20 евра помоћи државе грађанима.

"Као што смо обећали данас, сутра и прекосутра по 20 евра биће исплаћено на рачуне 5.801.859 грађана Србије. Обећање које смо дали испуњавамо, данас ће бити на рачунима пензионера, онима који примају социјалну помоћ и лицима која су у заводима за извршење санкција", рекао је Мали.

Додао је да ће новац сутра бити исплаћен за 2.300.000 суграђана, а прекосутра за 1.750.000.

"Свако своје обећање које смо дали испунили смо у дан, и у динар. Ове године било је 30+30 евра, у септембру 50 евра пензионерима, 60 евра незапосленима, помогли смо суграђанима на КиМ са 100+100 евра, све обавезе према привреди смо испунили. Зато сам задовољан резултатима", истакао је министар.

Навео је да ће Србија, кумулативно за претходну и ову годину, имати највећу стопу раста у Европи.

"Ове године биће раст 7,3 одсто, прошле године био је -0,9. Побеђујемо у економији у време највеће економске кризе икада", истиче Мали додајући да Србија "убрзано, много брже од очекиваног, долазимо и приближавамо се стандарду развијених земаља".

"Просечна плата расте из године у годину. У буџету повећање пензија 5,5 одсто по швајрцарском моделу, повећавамо плате у јавном сектору, све креће од 1. јануара. Расте и минимална зарада, 9,4 одсто, идемо на више од 35.000 динара, пре десетак година минимална зарада је била 15.700 динара", наводи министар.

Додаје да ће ове године удео јавног дуга у БДП-у бити 58,2 одсто, а да ће следеће године бити 55,5 одсто.

"Ми нисмо предвидели ниједан једини додатни динар задуживања на међународном тржишту капитала. Јуче на крају дана, пре исплате 20 евра - 13,6 милијарди ће коштати то, имали смо 298 милијарди динара на рачуну, преко 2,5 милијарде евра, потпуно смо ликвидни и стабилни", истиче министар.

Указује да је стопа незапослености 10,5 одсто што, каже, говори о томе да су предузете мере добре.

На критике да се новац исплаћује јер су избори наредне године, Мали одговара питањем: "Ако је то тачно, зашто се дешавало током ове и прошле године".

"Не радимо због избора неке ствари које су важне за грађане. Годинама уназад спроводимо економску политику која за циљ има раст привреде и раст стандарда. Економија ни на који начин код нас не дефинише политику. Спроведене мере су како бисмо умањили негативне последице ковида-19. Ми из ове кризе излазимо са много мањим последицама од развијених земаља", напомиње Мали.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво