Читај ми!

Почели радови на градњи ауто-пута Ниш–Мердаре

Код петље Мерошина свечано су почели радови на изградњи ауто-пута Е80 Ниш–Мердаре од 76,3 километара, на првој деоници од Ниша до Плочника. Председник Александар Вучић је рекао да би деоница ауто-пута до Прокупља требало да буде готова за око две и по године.

Председник Александар Вучић истакао је да ће тај ауто-пут бити спас, пре свега, за Прокупље, Куршумлију, Блаце и тај део земље.

"Ово је веома сиромашан крај, који се са ауто-путем подиже. Веома је важно што ћемо овде изгадити ауто-пут", нагласио је Вучић и додао да ћемо се тако боље повезати и са Приштином и Грачаницом.

Ово је велики помак за нашу земљу, нагласио је председник и захвалио ЕУ на финансијској помоћи за тај пројекат.

Вучић је објаснио да радови на првој деоници, на којој су данас почели радови, у дужини од 32,7 километара од Ниша до Белољина коштају 226 милиона евра, од чега је Србија 40 милиона евра добила на поклон од Европске уније.

"До Мердара ће цео аутопут да кошта око 650 милиона евра. То је огроман новац који улажемо у део Нишавског и највећи део Топличког округа", нагласио је Вучић и истакао да ће аутопут имати вишеструки значај за тај део земље, пре свега, економски и политички.

Вучић је изразио наду да од укупно 650 милиона евра, колико вреди пројекат за цео аутопут, Србија могла на поклон од ЕУ да добије око 130 милиона евра.

"Умемо да поштујемо новац који добијамо бесплатно - 40 милиона евра поклона од ЕУ само за ову деоницу. Много хвала свим пореским обвезницима ЕУ", поручио је Вучић.

"Пут спаса за народ из Грачанице"

Вучић је истакао да ће ово бити пут за развој Топлице и дела Нишавског округа, али и за успостављање боље везе са Србима на Косову и Метохији и ближих односа са Албанцима.

"Ово је пут спаса за наш народ из Грачанице који ће у најкраћем могућем времену моћи да дође до централне Србије", рекао је Вучић на отварању радова код петље Мерошина.

Нагласио је да ће аутопут од Ниша до Прокупља бити готов за две и по године.

"За само неколико година биће готов аутопут од Ниша до Мердара, а до Прокупља за 2,5 године. И стизаће се за 45 минута од Ниша до Мердара, а до Прокупља за 15 или 16 минута лагане вожње кроз прелепе пределе Топлице и то најмодернијим аутопутем који ће заменити магистралне путеве", нагласио је Вучић.

Вучић је истакао да се у Србији тренутно гради 10 аутопутева и брзих саобраћајница.

"Не стидим се да то кажем - ми ћемо морати да градимо у будућности неупоредиво боље односе са Албанцима и о томе морамо да размишљамо и градимо инфраструктуру за то. Моћи ћемо да имамо одлично тржиште и у Тирани и Приштини за наше производе, а оно што не производимо моћи ћемо да купујемо јефтиније и смањујемо трошкове наших компанија", рекао је Вучић.

"Ауто-пут за успостављање ближих односа са Албанцима"

Почетку радова присуствује шеф делегације ЕУ у Србији Емануел Жофре, министар грађевинарства Томислав Момировић, директори "Коридора Србије" и "Путева Србије", Александар Антић и Зоран Дробњак и други.

Вучић је у разговору са Жофреом рекао да је први пут о том пројекту разговарао још 2013. године са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Указао је да ће ауто-пут допринети и успостављању ближих односа са Албанцима, као и да ће пуно значити за Србе у Косовском поморављу и Сиринићкој жупи.

Грађевинске машине компаније "Штрабаг" почеле су земљане радове на деоници од петље Мерошина код Ниша до Плочника у дужини 36,3 километра.

Деоница Ниш–Плочник је изузетно комплексна, јер ће имати шест тунела, 12 мостова и велики број надвожњака, подвожњака и вијадуктова, због чега је подељена на четири поддеонице.

То су петља Мерошина–Мерошина 1 дуга 5,5 километара, петља Мерошина 1–петља Прокупље исток дужине 8,8 километара, петља Прокупље исток–петља Прокупље запад дуга 12,8 километара и петља Прокупље запад–петља Белољин дужине 5,5 километара.

Процењена вредност радова је 225 милиона евра, од чега је 185 милиона обезбеђено из кредита Европске инвестиционе банке и Европске банке за обнову и развој, 40 милиона евра је помоћ ЕУ, а 30 милиона је обезбеђено из буџета Србије.

За остатак ауто-пута до Мерошине у току је израда документације за грађевинску дозволу, као и тендерске документације.

Рок за завршетак радова на првој деоници је 2026. година.

На читавом делу ауто-пута дугог скоро 77 километара до административног прелаза Мердаре планирано је 85 мостова, 18 километара тунела.

То је део будућег ауто-пута Ниш–Приштина–Драч дужине 383 колиметара који ће повезати Србију са највећом луком у Албанији и представљаће везу Коридора 10 са Рутом 6 (Скопље–Приштина) и Рутом 2б (Сарајево–Подгорица–Валона).

Циљ пројекта је боље регионално повезивање, уштеда на времену путовања и оперативним трошковима, као и повећање безбедности саобраћаја.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво