Читај ми!

Мали: Привреда и јавни сектор могу да пређу на електронске фактуре до краја априла

Министар финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали најавио је да ће привреди и јавном сектору, због потреба прилагођавања новом систему електронских фактура, бити дат прелазни рок до краја априла наредне године, саопштено је из Министарства финансија.

Синиша Мали је навео да ће се, због великог броја захтева, до краја године изменити Закон о електронском фактурисању и да ће бити омогућен прелазни рок до краја априла како би се корисници адаптирали и оспособили да издају и примају електронске фактуре, саопштило је Министарство финансија.

"Очекујем да ће те измене бити усвојене од стране посланика у Скупштини Србије. Дакле, омогућићемо додатни период да се усагласите са новим законом и завршите све информационе припреме", рекао је министар Мали обраћајући се присутнима на обуци за локалне самоуправе "Примена система електронских фактура", одржаној у Палати "Србија".

Мали је навео да су остали рокови, који су наведени у закону реални и да ће наставити да важе и након законских измена.

Како се наводи у саопштењу, прво наступа обавеза субјекта јавног сектора да прими и чува електронску фактуре и да издаје електронске фактуре другом субјекту јавног сектора, и то ће се примењивати од 1. маја 2022. године, уместо од 1. јануара, баш као и обавеза субјекта приватног сектора да изда електронску фактуру субјекту јавног сектора.

"Обавеза субјекта приватног сектора да прими и чува електронску фактуру издату од стране субјекта јавног сектора, као и електронске фактуре издате од стране субјекта приватног сектора, примењиваће се од 1. јула 2022. године, као што је и било планирано. Такође, обавезе издавања и чувања електронске фактуре у трансакцијама између субјеката приватног сектора наступају од 1. јануара 2023. године", истиче се у саопштењу.

Мали је навео и да Србија, новим системом жели да унапреди транспарентност и конкурентност, смањи сиву економију, али и технолошки ухвати корак са развијеним светом.

"Много тога добијамо и као држава, и ви као корисници јавних средстава, и у транспарентности и у уштеди времена. Наша жеља је да у 2023. године уђемо и у систем е-отпремница. На то се надовезују платни промет између правних лица и систем е-фискализације. Правимо компјутерски и информациони вертикални ланац и то ће бити најважнији одржив систем борбе против сиве економије", нагласио је Мали и додао да је коришћење система е-фактура у потпуности бесплатно.

Државна секретарка у Министарству државне управе и локалне самоуправе Маја Мачужић Пузић истакла је да је данашња завршна обука за примену система елетронских фактура важна не само за оне који су обуку прошли, већ и за дигиталну трансформацију целе привреде, као и за е-управу Србије и позвала све градове и општине да се припреме за овај модеран начин рада, јер штеди време и новац.

Председник општине Стари град Радослав Марјановић рекао је да о значају ове реформе довољно говоре подаци о великом броју предузећа, институција, организација на које ће директно утицати и додао да конзервативне процене говоре да се на чувању и изради 1.000 фактура оперативни трошкови могу смањити за 150.000 динара, те да ће уштеде у локалним самоуправама бити милионске.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво