Читај ми!

Србији предат први Штадлеров брзи воз; Вучић: Брзе пруге и модерни возови нова слика Србије

Србији је предат нови Штадлеров брзи воз, први од укупно три која су купљена од швајцарске компаније "Штадлер бушнанг АГ", а примопредаји је присуствовао председник Александар Вучић. Председник је поручио да ће брза пруга од Београда до Новог Сада бити отворена за саобраћај крајем фебруара или 1. марта.

Председник Александар Вучић провозао се новим Штадлеровим брзим возом и истакао да су брзе пруге и модерни возови нова слика наше земље.

Вучић је током вожње, заједно са представницима Штадлера, српских железница и медија, у разговору са бившим немачким канцеларом Герхардом Шредером рекао да је почетак саобраћаја на брзој прузи велика промена за грађане Србије.

Истакао је да нови, модерни возови, који ће новим српским пругама ићи 200 километара на сат, од којих ће један око 1. марта бити у комерцијалној употреби од Београда до Новог Сада, значе ново време и нову Србију и нешто на шта ћемо полако почети да се навикавамо – да је наша земља успешна.

"Виктор Иго је рекао да снови стварају будућност. Ми смо деценијама уништавали сопствене ресурсе, нестајале су нам пруге, нисмо их одржавали, а камоли обнављали. Возови су нам били стари и старомодни, да смо били срећни када бисмо прелазили 26 километара на сат", рекао је Вучић.

Наглашава да данас, супротно томе, Србија може да се похвали куповином три овакве фантастичне гарнитуре возова, вредне готово 52 милиона евра, којима ћемо ускоро моћи да се возимо по најмодернијим пругама.

Председник каже да ће око 15. новембра почети тестирање пруге Београд–Стара Пазова, а да ће око Божића 2022. године кренути и тестирања пруге Стара Пазова–Нови Сад, те да очекује да ће данас промовисани брзи воз у комерцијалној употреби бити око 1. марта следеће године.

Надовезао се на речи амбасадора Швајцарске, који је рекао да нови возови значе нову еру за Србију, поручујући да они значе и нову Србију, ново време и нешто на шта нисмо навикли, али ћемо почети да се навикавамо – да Србија буде успешна.

Вучић је истакао да Србија једина у региону има овакве возове, модерне, луксузно опремљене, на спрат, са местом за бицикле, пртљаг, апаратима за кафу, сокове...

"Ово је велика новина и показује колико смо земљу успели да променимо за неколико годима, променили очекивања људи, јер толико тога можете да урадите када верујете у себе, свој народ и сопствене могућности", рекао је Вучић.

Захвалио је Шавајцарској и на помоћи коју је пружила Србији у увођењу дуалног образовања, које нам даје предност у односу на друге земље.

"Поносан сам што ће ови најбољи возови саобраћати српским пругама. Снови постају реалност кад верује у њих, борите се за њихово остварење, сигурни да радом то можте да постигнете", рекао је Вучић.

Додао је да ће такви возови саобраћати и ка Нишу, Димитровграду, Прешеву...

"Гледаћемо да Србија иде брже напред, и брже него до сада", поручио је председник.

Брзи воз може да иде брзином од 200 километара на сат и први је дабл-декер, односно, воз на спрат, који ће саобраћати пругама у Србији. 

Воз је опсособљен за ЕТЦС (Европски систем управљања возовима) – облик сигнализације који користе многе европске земље које могу возовима да управљају из центра.

У "Србија возу" истичу да је Србија добила први воз прилагођен том систему.

Иначе, брзи воз је стигао у среду у Суботицу, а преостала два воза требало би да буду испоручена до краја године.

Уговор са компанијом "Штадлер" о набавци брзих возова потписан је у априлу ове године.

Возови ће саобраћати на брзој прузи Београд–Нови Сад, која ће, како је најављено, грађевински бити завршена до краја године.

Након тога следи тестирање брзе пруге и возова, а грађани ће од марта моћи да путују новим и модерним возовима. Путовање између Београда и Новог Сада трајаће само пола сата.

Једини понуђач на тендеру за набавку возова био је реномирани швајцарски произвођач "Штадлер", са понуђеном ценом од 62,2 милиона евра (62.197.200 евра са ПДВ-ом).

У питању су три најсавременије, двоспратне електромоторне гарнитуре, изузетно комфорне.

У возу има укупно 316 седишта, укључујући и места за смештај особа са смањеном покретљивошћу. Такође, постоји интернет, дисплеји који показују заузетост седишта и мини-бар.

Карта ће, према најавама, коштати највероватније око 1.000 динара.

"Два пута дневно ће грађани моћи да путују директно од Београда до Новог Сада и стигну за 30 минута и то ће коштати око 1.000 динара, без много стајања. Неки возови ће се заустављати на више станица и вожња ће бити јефтинија, а трајаће од 48 до 52 минута", рекао је раније Момировић.  

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво