Читај ми!

Радојка Николић: Пензија није само брига државе, појединац сам мора да размишља о старости

Главна и одговорна уредница магазина "Бизнис" и "Економетар" Радојка Николић каже за РТС да се у Србији тешко мења начин живота у складу са капиталистичким моделом, па већина грађана не разуме да пензија није само брига државе, већ и да појединац сам мора да размишља о старости.

Тек сваки десети грађанин Србије штеди за пензију, пошто новац у седам добровољних пензионих фондова уплаћује тек 206.830 људи.

Иако је имовина седам пензионих фондова на крају овог тромесечја за један одсто већа него на крају марта и четвороструко већа него пре десет година, Радојка Николић каже да је то још увек мало.

Истиче да се у Србији тешко мења начин живота који би требало да буде примерен капиталистичком моделу.

"Ми не схватамо да пензија није само брига државе, већ да појединац мора и сам да размишља о тим данима у старости. Увек прво помислимо на државу", каже Николићева.

Објашњава да Србија има добре пензионе фондове у којима није било афера и да је важно што постоје.

"На новац који улажете имате и принос кроз хартије од вредности јер фондови на берзи зарађују и за грађане и за себе и било би добро да људи макар и минимална средства издвајају. Има и неопорезиви део за запослене", наглашава Николићева.

Сматра да је грешка што у Србији није уведен други стуб пензионог осигурања, односно, обавезно издвајање у пензиони фонд.

"ММФ прилично спустио критеријуме" 

На крају посете делегације ММФ-а Србији речено је да се привреда одлично опоравља. Процењен је раст БДП-а од 6,5 одсто ове године, а затим и наставак високог раста од 4,5 одсто у 2022. години.

Радојка Николић истиче да су оцене доста добре, али и да је напоменуто да се обрати пажња на структурне реформе.

"Мисли се на промену привредне структуре и економије која би дала мало боље резултате, а помиње се и да се обрати пажња на раст плата у јавном сектору јер су неколико пута повећаване, па постоји страх да може да дође до претераног трошка за буџет", каже Николићева.

Истиче да је ММФ, откако је почела криза, прилично спустуио критеријуме и да благонаклоно гледа на пандемијски период, који посматра као прелазни.

"Дозвољавали су онолико државне помоћи и емитовање новца које је трајало прошле године. Мало су критеријуме олабавили", наглашава Николићева.

"Бакар стратешки важна сировина" 

Рудник бакра и злата "Чукару Пеки" у Бору почео је са радом, а кинеска компанија "Зиђин мајнинг" инвестирала је 474 милиона долара. Нови рудник упослио је више од 1.200 радника.

Радојка Николић каже да нема сумње да је реч о значајној инвестицији, а посебно је важна нова технологија, која није прљава.

"Потражња за бакром је велика и колико год мале количине имате, оне су потребне. Један од главних потрошача је Кина. Бакар је врло значајна и стратешки важна сировина", објашњава Николићева.

Истиче да је нови рудник веома важан, али да не треба претеривати са оценама да је Србија велесила у производњи бакра.

"Зашто би фризерке имале фискалну касу, а таксисти не?"

Министар финансија Синиша Мали рекао је да се за субвенције за прелазак на нови модел фискализације пријавило 15.600 пореских обвезника и да ће исплата за њих почети данас.

Радојка Николић објашњава да се тако иде у потпуности на коришћење електронских услуга и да ће пробна фаза трајати до маја следеће године.

"Прорачун Привредне коморе Србије је да ће за око десет милиона евра бити смањени трошкови што се тиче папира, ремонта и замена каса, али и сваки прелазак на електронско пословање кошта и држава ће га са око 50 милиона евра субвенционисати", истиче Николићева.

Ипак, наглашава да постоје две значајне групе које нису обухваћене фискализацијом - таксисти и адвокати.

"Требало би ићи ка томе да нема изузетака. Треба сви да буду обухваћени. Зашто би фризерке и козметичарке имале касе, а таксисти и адвокати не", пита Николићева.  

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво