Читај ми!

Усвојен предлог ребаланса буџета, већа улагања у капиталне инвестиције

Влада Србије усвојила је на седници предлог ребаланса буџета за ову годину, који предвиђа повећање улагања државе у капиталне инвестиције са 7,2 одсто на 7,8 одсто БДП-а.

Mинистар финансија Синиша Мали каже да се ребаланс доноси због бољих резултата за 1,5 милијарди евра у првих девет месеци ове године и већих издвајања за капиталне ивестиције.

Мали је, после седнице Владе, рекао Танјугу да ће тако дефицит буџета ове године износити 4,9 одсто БДП-а уместо планираних 6,9 одсто.

"Два су највећа разлога за доношење ребаланса буџета – капитални пројекти су један, јер ми смо у ребалансу од априла имали 7,2 одсто БДП-а улагања у капиталне инвестиције, а сада ће овим ребалансом то бити 7,8 одсто БДП. Дакле, 478 милијарди динара ће само из буџета укупно бити уложено у нашу економију и велике инфраструктурне пројекте", рекао је Мали.

Други разлог је наставак помоћи грађанима и даљи рад на подизању њиховог животног стандарда, додао је Мали.

"Ми смо у ребалансу обезбедили довољно новца и да исплатимо додатних 20 евра помоћи смо обећали грађанима у децембру", навео је Мали.

Министар финансија је истакао да ће учешће јавног дуга у 2021. износити 58,2 одсто БДП-а.

Нагласио да је усвојање предлога ребаланса буџета за ову годину са тим резултатима лепа вест за грађане Србије.

"За првих девет месеци резултат је бољи за 183 милијарде динара, значи око 1,5 милијарду евра имамо бољи резултат и то у години корони, једној од најтежих година за економију у свим земљама света. Српски буџет има бољи резултат за 1,5 милијарди евра, то је још једна потврда одговорне економске политике, а и тога да држава има новаца, да су нам здраве јавне финансије, што нам је и основа за даљи раст и развој", нагласио је Мали.

Истакао је, такође, да су критичари власти причали како се држава задужује и да ће нам јавни дуг ове године бити већи од 60 одсто БДП-а, што није тачно.

Мали је навео да један тако добар ребаланс буџета обележава крај једне веома тешке и изазовне године за економију и здравље грађана.

"Потврдили смо још једном нашу доминантну позицију у региону када је привреда и економија у питању. До краја године очекујемо раст већи од седам одсто. Држава је све своје обавезе испунила. Плаћене су обавезе у динар и у дан, према грађанима и привреди и ово је за мене пример успешне и добре Србије", нагласио је министар.

"Буџетом за наредну годину биће издвојен новац за метро"

Када је реч о изградњи метроа, Мали каже да ће и буџетом за наредну годину бити издвојен новац за тај пројекат односно око 125 милиона евра за почетак изградње депоа на Макишком Пољу.

"Издвојили смо, такође, додатни новац да у наредних пар недеља крене реконструкција спортског центра Раднички на Врачару, као што је Вучић и обећао. Затим, креће нам и изградња новог тренинг центра за одбојку, исто као што је Вучић обећао", навео је Мали.

Додао је да "када су у питању пројекти Канцеларије за јавна улагања, идемо и са додатним средствима да се крене у реконструкцију Дома за децу и омладину у Звечанској, такође Дома за смештај одраслих Кулина код Алексинца".

"Желимо да покажемо социјалну бригу и социјалну одговорности када је реч о објектима који не заслужују да буду руинирани", рекао је Мали.

Такође, ребалансом буџета су, каже, издвојена средства за за реконструкцију осам домова здравља, у Гроцкој, на Чукарици, Лапову, Сомбору, Медвеђи, Лозници, Рачи.

Држава наставља да улаже у здравствене објекте, истиче министар финансија и напомиње да ту не рачуна новац обезбеђен за завршетак Клиничког центра у Београду и изградњу других болнице широм Србије.

"Више новца улажемо и у капиталне инвестиције и обезбедили смо средства за почетак изградње онога што је председник Вучић обећао - тунел Кадињачу, обилазницу око Ужица, обилазницу око Горњег Милановца, обилазницу око Лознице и друге инфраструктурне пројекте. Испуњавамо обећања која смо дали упркос тешкој економској ситуацији у свету", истакао је Мали.

Како је рекао, ребаланс је превидео и средства за изградњу тзв. Дунавске магистрале, од Пожаревца до Голупца, која почиње да се гради у новембру.

Коментаришући боље резултате ове године, Мали каже да су бољи приходи од ПДВ-а, пореза на добит и пореза на доходак, акциза.

"Наша економија се много брже опоравља, показали смо да смо отпорнији на кризи и држава је на права начин реаговала са три пакета помоћи. Радујем се овом ребалансу, то нам је и увод за буџет за 2022", казао је Мали.

Навео је да ће Влада са предлогом буџета за 2022. изаћи већ у првој или другој недељи новембра, пратећи фискални календар, како би нови буџет могао да буде усвојен до краја новембра.

"Тако да су два основна разлога доношења другог ребаланса буџета (први је био у априлу) - требало је и формално већи приход односно бољи резултат за 1,5 милијарди евра провући кроз буџет, а рефлексија тога је много мањи дефицит него што смо планирали ове године и потпуна контрола јавног дуга, што је за јавне финансије и наше грађане најважније", нагласио је Мали.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво