Читај ми!

Средства за куповину опреме "планула", грађевинске фирме упутиле највише захтева

И ове године су, једноставно речено, "планула" средства која Министарство привреде даје за куповину опреме. Тако је од 2013. године, када је тај програм подршке привреди покренут, а средства из буџета су до сада за те намене увећана чак 15 пута.

Првобитно је планирано да се за куповину опреме издвоји милијарду и по динара, али, како је интересовање надмашило ту суму, Влада је издвојила додатних 500 милиона динара.

"Тако да смо ове године реализовали програм са две милијарде динара бесповратних средстава, чиме смо омогућили укупне инвестиције у привреду од преко 10 милијарди динара. Значи, скоро 100 милиона евра, што је свакако јако важно за једну постковид годину да се инвестиције у малим и средњим предузећима опорављају", каже Катарина Обрадовић Јовановић, помоћница министра привреде.

Од 700 пријава, највише захтева стигло је од грађевинских фирми. Због тога су средства за тај сектор ограничена на 40 одсто, како би остало и за друге. Ту је и металски комплекс, прерада дрвета, обрада намештаја и прехрамбена индустрија. Новина је да је 25 захтева било за побољшање енергетске ефикасности, претежно за соларне електране.

"Ове године смо поново апликовали за други субвенционисани кредит. У томе смо купили неку нову опрему, вентилацију, машине и соларне панеле. Производњом своје енергије, ми смо, осим те уштеде, обезбедили и континуитет у раду", наводи Дејан Пејовић, генерални директор "Велелека".

У Министарству се надају да ће у наредном периоду направити посебан програм подршке управо за пројекте у области енергетске ефикасности и зелене економије.

"Оно што је добра вест је да ћемо следеће године, поред средстава из буџета, имати и додатна средства у износу од 10 милиона евра од ЕУ, тако да ће још већи број корисника моћи да буде подржан. Врло нам је било важно да постигнемо што је могуће већу равномерну регионалну распоређеност, тако да овај програм из године у годину заправо доприноси томе да и фирме из мањих средина могу лако да приступе програму", додаје Катарина Обрадовић Јовановић.

Из Министарства привреде подсећају да још није касно за пријаву за програме подршке почетницима у бизнису и за развојни програм за микро и мала предузећа и предузетнике преко Фонда за развој.  

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво