Читај ми!

Када ћемо лакше и јефтиније моћи да набавимо огрев за зиму

Упркос кризи на европском енергетском тржишту, ситуација у Србији је стабилна – топлане добро греју, гаса и струје има довољно, поручује Владина Радна група за праћење сигурности снабдевања енергијом и енергентима. Упућени оцењују да је поремећај на тржишту пелета изазвала велика потражња и да ће се ситуција нормализовати почетком новембра.

Стоваришта огрева су полупразна, јер све што стигне одмах се испоручује купцима. За само месец дана цена пелета скочила је за 30 одсто – тона кошта око 260 евра, а кубик огревног дрвета скупљи је 500 до 1.000 динара.

"Око 30 метара изгоримо, али само дрва, багрем. Око 500-600 евра тих 30 метара изнесу, иако моје сечемо", каже Станоје Стевановић из Јагодине.

Његов суграђанин Топлица Антић већ месец дана чека људе који секу и цепају дрва.

"Нажалост, гужва је, ваљда велика потражња, видећемо шта ће да буде. До снега ће да дођу ваљда", рекао је Антић.

И произвођачи и снабдевачи сагласни су у оцени – пелет је најтраженији и овог октобра је тражња бар три пута већа него ранијих година.

"Огревног дрвета и угља имамо у довољним количинама и снабдевање је редовно. Што се тиче пелета, ту има мањих проблема и очекујемо стабилизацију у наредном периоду", рекао је Саша Кривокапић, власник стоваришта у Прокупљу.

Пелета ће бити довољно

У предузећу "Шевер" у Пожеги истичу да у претходне три године пелет није био толико тражен као ове грејне сезоне.

"Ове године, након доста уграђених котлова на пелет, тражи се пелет. Самим тим размишљамо да следеће године појачамо производњу", каже директор "Шевера" Данијел Ристовић.

На београдском Шумарском факултету свакодневно прате тржиште пелета и огревног дрвета. Анализе показују да се на пелет греје више од 100.000 домаћинстава, а интересовање расте, што је подстакло и тренутни раст цене.

Ипак, најављују брзу нормализацију – у наредне две-три недеље.

"Наши произвођачи дневно испоручују готово комплетну своју производњу, окренути су комплетно домаћем тржишту. За осам месеци увезли смо око 37.000 тона, то је значајно више него што смо извезли дрвног пелета. Према томе, нема разлога за било какву забринутост или панику. Пелета ће бити довољно", истиче професор Шумарског факултета Бранко Главоњић.

Стручњаци демантују гласине да је тржиште преплављно пелетом лошег квалитета. Кажу, контроле су сталне, не само пелета домаће производње, већ и оног из увоза.  

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво