Читај ми!

Вучић: "Магна" само у Алексинцу запошљава 800 радника

Председник Србије Александар Вучић је, током обиласка фабрике "Магна - Оџаци", огранка у Алексинцу, приметио да је приликом отварања погона те фирме у Оџацима 2012. године речено да ће бити могућности за 800 радних места, а да је сада само у погону у Алексинцу отворено толико радних места, у Србији 2.600.

У Алексинцу је отворен нови погон канадске компаније "Магна ситинг" за производњу пресвлака за аутомобилска седишта свих брендова. Отварањем новог погона, отварају се и нова радна места.

Александар Вучић је истакао да је та фабрика од изузетне важности за Алексинац, који нема фискалне проблеме, али је сиромашна општина, а посебно за Оџаке. 

Алексинцу, како је навео, држава ће до краја године помоћи и када је реч о болници, али и за обилазницу.

Наводећи да 70 одсто запослених чине жене, а 30 одсто мушкарци, Вучић је казао да има много случајева где по два или три члана једне породице раде у тој фабрици, а по атмосфери и њиховом расположењу закључио је да су услови рада бољи него што је очекивао.

"Важно што су нашли посао у граду у којем живе. Највећи број људи је путовао у Ниш на посао, добијали су понуде да раде у Нишу у фабрикама које смо отворили, али је важно да раде овде. Има и доста великих села у околини Алексинца, који није ни мали", казао је председник.

Нагласио је да је у Алексинцу 2012. године просечна плата била 287 евра, а данас је 445 евра, што је повећање од 50 одсто.

Ипак, председник је приметио да то и даље није добро и да је испод републичког просека, који подижу Београд и Нови Сад.

Исказао је захвалност и, како је рекао, немачким и канадским пријатељима што су обезбедили људима посао и навео да данас сви имају проблема са тржиштем.

Председник је раднике питао шта раде, колико им је трајала обука, да ли су након ње у потпуности обучени за рад, да ли су из Алексинца и околине, али и какви су им услови за рад и колико су физички захтевни.

"Вредни радници доприносе привлачењу инвестиција"

Председник Србије је на свечаном отварању фабрике рекао да наши радници дају велики допринос привлачењу страних директних инвестиција и указао да су из "Магне", када су видели вредне људе у Оџацима, одлучили да отворе ново постројење у Алексинцу.

Додао је да ће, када виде и у том граду вредне људе, можда отворити и погон за још две гране ове компаније.

"Велико хвала пре свега вама, поштовани радници, што на најбољи могући начин учествујете у привлачењу страних директних инвестиција. Све што можемо од субвенција да обезебдимо, све путеве и пруге које можемо да изргадимо, не би вредели да немамо добре и вредне људе", поручио је он.

Рекао је: "Поносан сам на чињеницу да су доведени инвеститори у места у која то није лако урадити и да они запошљавају велики број људи."

"Имали смо велики проблем са незапосленошћу у прошлости, када је стопа незапосолености износила 26 одсто, а данас је то много мањи број. Била је глад за послом, људи су једва преживљавали", подсетио је Вучић.

Вучић је рекао да је тада молио људе из Магне да запосле већи број људи, али су они остали чврсто при свом плану од 800 људи.

Међутим, додао је, у међувремену "Магна" у Србији запошљава 2.600 људи, што значи да 2.450 породица живи захвлајујући чињеници да раде за Магну.

Обилазница и пут до хале биће завршени до краја године 

Најавио је да ће обилазница и сам пут до хале бити завршени до краја године, али је најавио и реконструкцију болнице, канализацију на 65 одсто територије општине, водоснабдевање.

"То је оно што ми можемо да урадимо из Републике, а то кошта десетине милиона евра. Али можемо да се боримо да покушамо да заинтересујемо наше пријатеље из Магне када се отчепи ланац снабдевања са полупроводницима и чиповима, када се заустави енергетска криза, да запосле још више људи", објаснио је он.

Указао је да мора и у другим местима да се подиже животни стандард, да се обезбеди још више посла и конкуренције.

"Што је снажније тржиште рада, биће већа примања", истакао је он. Вучић је рекао да је у постројењу "Магне" у Алексинцу видео дробро расположење код људи, чак и код оних који не раде лак посао, да је видео насмејане људе и добру мотивацију.

"То није лако код нас Срба наћи, јер када пођете од председника који је намргођен није лако наћи ни људе који су тако добро расположени. У Алексинцу има на претек те добре енергије", нагласио је Вучић и пожелео грађанима Алексинца да буду поноси на своје место и да остану у њему. 

Фабрику су заједно са председником Вучићем обишли и Драган Стевановић, државни секретар у Министарству привреде и Дробњак.  

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво