Читај ми!

Мали са делегацијом ММФ-а о буџету за 2022. и реформи Пореске управе

Министар финансија Синиша Мали наставио је разговоре са делегацијом Међународног монетарног фонда, која ће боравити у Београду до 22. октобра.

Разговори су се протекле недеље обављали онлајн, а у оквиру новог саветодавног аранжмана "Инструмент за координацију политика" који је почео да се спроводи у јуну 2021. године.

Тема састанка са делегацијом ММФ- коју предводи Јан Кес Мартејн је био буџет за 2022. годину, као и структурне реформе које су део актуелног аранжмана, са нагласком на реформи Пореске управе, саопштило је Министарство финансија.

Синиша Мали рекао је за буџет за 2022. годину који ће се наћи у скупштинској процесури у другој половини новембра. да је циљ да се у државном прорачуну наставити са смањењем дефицита и удела јавног дуга у БДП-у.

Министар је шефу Мисије ММФ-а обавестио да ће и у наредној години велики део буџета бити издвојен за капиталне пројекте, који, како је истакао, даље утичу на раст БДП-а и на бољи квалитет живота грађана.

Како је истакао, велики део пројеката ће бити део тзв. зелене агенде, и додао да је Србија недавно издала своју прву зелену обвезницу, те да има спремне пројекте за финансирање. У оквиру буџета наћи ће се и веће пензије, и то по швајцарској формули, и веће плате у јавном сектору.

Дигитализација фискалног система

Мали је истакао и да реформа Пореске управе иде по плану, као и пројекти преласка на нови модел е - фискализације и е - фактуре, а који ће у целости променити начин на који функционише фискални систем у Србији, истиче се у саопштењу ресорног министарства.

Према његовим речима, испуњена су сва четири реформска циља која су са ММФ-ом договорена у априлу ове године.

То се пре свега односи на методологију за праћење фискалних ризика, Стратегију за развој тржишта капитала, уредбе из домена контроле државне помоћи,

Мисија Међународног монетарног фонда ће боравити у Београду до 22. октобра.

Нови аранжман "Инструмент за координацију политику" започет је у јуну 2021. године и трајаће до краја 2023. године. Аранжман је у потпуности саветодавног карактера, односно не подразумева финансијску подршку.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво