Читај ми!

Америчка компанија "Оракл" постаје корисник Државног дата центра у Крагујевцу

Директор Канцеларије за ИТ и еУправу Владе Србије Михајло Јовановић и виши потпредседник компаније "Оракл" Леополдо Боадо Лама потписали су Меморандум о разумевању који би требало да омогући формирање регионалног дата центра у Крагујевцу у склопу Дражавног дата центра.

Дата центар у Крагујевцу ускоро би требало да добије новог корисника. Уз државне органе, банке, ИТ компаније које своје податке већ складиште у срцу Шумадије, тамо би требало да се усели и један од лидера ИТ свету - амерички "Оракл" чија је добит прошле године износила више од десет милијарди долара.

"Одушевљени смо што смо овде у овом невероватном павиљону који је одраз Србије каква је она данас. Драго нам је да смо ставили овај потпис који ће омогућити да истражимо могућности да пружамо услуге региону и у области здравства. Верујемо да је Крагујевац место где треба да будемо. Као ИТ лидер желимо да срађујемо са Владом Србије и као што знате имамо сву инфраструктуру и платформе и верујемо да у сектору здравства можемо да пружамо услуге владама у региону", наводи Леополдо Боадо Лама, потпредседник компаније "Оракл".

Државним центром за чување података који је отворен пре готово годину дана руководи Канцеларија за ИТ и е-Управу. Интересовање светских компанија да податке чувају управо у Србији приписују улагању у дигитализацију и школовање стручњака.

"Ово је још један доказ да је Србија добар и поуздан партнер за инвестиције нарочито у најсавременије ИТ технологије и показатељ да је у време четврте индустријске револуције Србија постала регионални лидер јер је 'Оракле' није изабрао неку земљу из окружења чак ни оне из ЕУ него управо Србију", наводи Михаило Јовановић, директор Канцеларије за електронску управу.

Павиљон Србије на "ЕКСПО" у Дубаију у пет најпосећенијих

А Србија осим иновација на павиљону у оквиру изложбе Светске изложбе представља и традицију, привредне могућности, научнике и ствараоце који су оставили траг у историји.

Од 1. октобра када је отворена изложба, павиљон Србије посетило је 75.000 људи и то га сврстава у пет најпосећенијих. Статистика каже да 14 одсто свих који уђу на Експо желе да се упознају и са оним што представља Србија. Највише гостију је из Индије, УАЕ, Русије, УК, Америке.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво