Читај ми!

Чак и у Јужној Америци траже суве шљиве из Србије, цена никад боља

На светском тржишту је велика потражња за сувом шљивом, јер је нема довољно. Прерађивачи и извозници у ваљевском крају задовољни су сезоном.

У домаћинству Ђурђевића, где се шљива суши сваке године, готово да не могу да се сете сезоне са овако добром откупном ценом. Суву шљиву продају за два и по евра, што је дупло више него лане. Ову сезону пореде са најбољим годинама од пре више деценија.

"Ја мислим да у последњих тридесет година није била ова цена суве шљиве. Е ове године дошло је време да рецимо за три тоне суве шљиве би могло, да се производе трактори, да се купи један 'фергусон' нов", каже Миодраг Ђурђевић из села Осладић код Осечине.

У једном од највећих погона за сушење шљиве у Србији очекују бољу сезону од добре прошле. Попуњени капацитети и празно светско тржиште већ на старту гарантују добар извоз суве шљиве.

"Сада се у сувој шљиви појављује доста више купаца него претходних година, тако да се надамо доброј сезони и продаји. Самим тим, биће и цена суве шљиве добра", додаје Добривоје Јовановић, "Јовановић воће" Осечина.

Највећи извозник суве шљиве у прошлој години у Србији, ваљевска "Агранела", први пут ће извозити и на тржишта главних конкурената. Освајају се и нови производи од суве шљиве.

"Чак и Јужна Америка, која се снабдевала из Чилеа и Аргентине, сада тражи нашу шљиву. Дефинитивно је мањак робе тренутно на тржишту", наглашава Александар Томић, "Агранела" Ваљево.

Извозници очекују да ће продају овогодишње производње суве шљиве у Србији, од око 7.000 тона, у потпуности уговорити до марта наредне године, када се на тржишту појављује шљива са конкурентских подручја.  

среда, 24. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво