Читај ми!

Царина на увоз кикирикија смањена са пет на два процента

Царинска стопа на увоз кикирикија са досадашњих пет смањена је на два одсто што ће кондиторској индустрији Србије и произвођачима производа од кикирикија омогућити годишње уштеде до 300.000 евра, али и конкурентнију позицију на међународном тржишту, саопштено је из Привредне коморе Србије.

Мања царинска стопа на увоз кикирикија резултат је успешно реализоване иницијативе коју су Привредна комора Србије и њене чланице из кондиторске индустрије упутили надлежним министарствима пољопривреде и финансија.

Царина на кикирики у Србији била је пет одсто док је у Европској унији увоз ослобођен ове дажбине.

Компаније највише увозе кикирики из Аргентине и Индије, земаља са којима Србија нема потписане споразуме о слободној трговини, тако да нема никаквих увозних повластица за кондиторе и произвођаче производа од кикирикија.

Царина од пет одсто увећава цену готовог производа за око четири процента, а смањенем на два процента створени су услови да компаније из Србије, на равноправној основи са другим кондиторима пронађу своје место и учврсте позиције у међународној трговини, објашњава Сашка Биорчевић из Удружења за биљну производњу и прехрамбену индустрију Привредне коморе Србије.

Подсећа да се у Србију годишње се укупно увезе око 9.500 тона у вредности између 12 и 13 милиона евра.

петак, 29. март 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво