Читај ми!

Отворен српски пословни хаб у Дубаију, Вучић поручио да је свет пред кризом несагледивих последица

Српски пословни хаб отворен је данас у Дубаију, у присуству председника Александра Вучића, који је поручио да Србија жели да задржи инвеститоре, и да је због тога важан сваки посао који привредници донесу у земљу. Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж је рекао да ће ту у наредних шест месеци више од хиљаду великих и малих фирми из Србије имати састанке са представницима компаније из целог света.

Српски пословни хаб је отворен у оквиру одржавања највеће Светске изложбе "ЕКСПО 2020" у Дубаију.

Председник индустријског парка "Дубаи саут" уручио је цертификат о отварању српског пословног хаба Марку Чадежу, који је захвалио пријатељима из УАЕ и истакао да је тај простор за привреднике из Србије отворен захваљујући државничким везама председника Вучића.

Вучић је упозорио да се Европа и свет налазе пред кризом несагледивих последица, која је, када је реч о привреди, тежа од короне, а то је енергетска криза.

Председник је на отварању бизнис хаба рекао да у свету сви тренутно о томе ћуте.

"Највећи проблем, већи од короне, за привреднике, за целу Европу и свет почиње да представља енергетска криза, која је највећа у последње три деценије и то са несагледивим последицама. Сада се види да смо били у праву. С поносом могу да кажем да смо пустили гас кроз Србију", навео је председник.

Вучић је рекао да тренутно преко гасовода који иде преко наше земље узимамо 6,5 милиона кубика гаса, да имамо обавезу да пренесемо до Мађарске 15 милиона кубика.

Указао је да је то важно, наводећи да је цена гаса у Немачкој, на пример, "скочила у небеса", да у Великој Британији фабрике хоће да напусте земљу због цене енергената. "Наша цена енергије је висока на тржишту, али је субвенционишемо. Губимо огроман новац на томе", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија жели да задржи инвеститоре, и да је због тога сваки посао који привредници донесу у земљу, сваки динар који зараде и донесу у Србију важнији него икада.

Најавио је да ће се успоставити посебан тим ПКС и владе Србије који ће се бавити тим проблемом, јер је пред нама криза несагледивих размера. "Питање је сада ко ће да се смрзава, које цене ће да буду и које ће фабрике да се затварају. Верујем да ћемо имати снаге да се са свим тим изборимо", подвукао је Вучић.

Нагласио је да је лепо у просторијама бизнис хаба, али да је много важнија сва логистика која се пружа привредницима који треба да остваре контакте са представницима Уједињених Арапских Емирата, и другим земљама.

Пожелео је привредницима да направе што више договора, склопе што више послова, али и пријатељстава.

"Некада није могуће одмах склопити послове, јер постоје неки проблеми, али за годину и две, односно и три пријатељство донеће резултат. Сигуран сам да ћемо успети да направимо нешто што је опипљиво за људе. УАЕ су истински пријатељска земља и добар је тренутак да део наших пољопривредних и индустријских производа нађе место на том тржишту, али и Бахреина, Омана и неких других земаља у региону", објаснио је председник.

Вучић сматра да треба да покушамо да се са тог тржишта ширимо даље Азији, Средњој Азији и Истоку. "Одавде можемо да направимо добар пробој према Индији, Пакистану и Кини", нагласио је председник Србије.

"Врата Истока се полако, али све шире отварају"

Вучић је рекао и да је Бизнис хаб на изложби у Дубаију прилика да Србија понуди све најбоље што има, од кондиторских производа, винарске индустрије до ИТ сектора, високе технологије, вештачке интелигенције, да понудимо сарадњу у пољопривреди, области енергетике…

Како је рекао, све што извезу из Србије, од роба и услуга, и све што зараде, од огромног је значаја за земљу, посебно у овом тренутку, додајући да држава стоји на располагању привредницима, да им помогне колико може.

Указао је и да се врата Истока полако, али све шире отварају, указујући да се структура инвестиција променила.

"Први пут ове године имамо у првих девет месеци 2,9 милијарди инвестиција, долазе нам најбоље године, али се променила структура тих инвестиција. Међу прве три компаније, две су из Кине, што никада није био случај. Долазе све више компаније са Истока. Доминирају европске, немачке компаније, али се ситуација полако мења", рекао је Вучић.

Поновио је и да је потврђено да се до краја године очекује раст БДП-а од седам одсто, али да се он нада, да тај раст може да буде и 7,5 процената.

Чадеж: Већ данас дошло више од сто привредника из Србије

Марко Чадеж је рекао да је већ данас дошло више од сто привредника из Србије, а да ће остали доћи касније и да ће имати састанке са фирмама Емирата, САД, Швајцарске…

"Наш тим вам је на располагању да вам помогну да дођете до нових послова, да искористимо ту шансу. Нема пуно земаља које имају овакав простор да направе нове послове", рекао је Чадеж.

Позвао је и мале и средње фирме из Србије да дођу и искористе ту прилику и нагласио да хаб није само за велике компаније.

Ми ћемо вам помоћи да направите посао, поручио је Чадеж и додао да је са тим хабом отворен пут за нове послове, пријатељства и партнерства.

Иначе, тема наступа Србије на Светској изложби у Дубаију је "Србија ствара идеје – Инспирисани прошлошћу, креирамо будућност", а сам програм наступа је поверен националној платформи "Србија ствара".

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво