Читај ми!

Узаврело светско енергетско тржиште, када ће се одразити и на пумпе у Србији

Расту цене свих енергената у свету, посебно гаса и нафте. Гас у Европи никада није био скупљи – само од почетка септембра поскупео je готово 50 одсто. После двомесечне стагнације, од средине прошле седмице константно расту и цене сирове нафте, које су достигле су црвену линију – барел кошта 80 долара.

Свако померање на светском тржишту утиче на цене на нашим пумпама. Поскупљење деривата је извесно, само је питање када ће га нафтне компаније применити. Али забрињава то што светски аналитичари најављују да би барел нафте ускоро могао да кошта и 90 долара.

Небојша Ћулум из Српске асоцијације за нафту и гас и стручни сарадник Националног нафтног комитета Србије рекао је за РТС да је тржиште нафте дугорочно нестабилно што се илуструје од почетка седамдесетих година до данас, цена нафте је осцилирала за 30 процената у шестомесечним периодима тачно 62 пута.

"Те флуктуације се одражавају некада као штета за земље произвођаче, а некада за земље потрошаче", рекао је Ћулум.

Према његовим речима, просечна цена нафте од почетка 2021. године до данас била је око 67 долара, претходне године је била 45 долара.

Ћулум каже да су три главна разлога што је сада цена дошла до 80 долара – пад залиха обавезних резерви сирове нафте у Америци, ниско стање природног гаса у европским подземним складиштима, који се супституишу нафтним дериватима. Трећи важан параметар је јачање америчког долара, као валуте којом се тргује сировом нафтом и природним гасом.

"Не могу са сигурношћу да одговорим када ће доћи до промене цена на пумпама. Оно што могу да кажем је да је 26 посто производње домаће нафте из домаће производње и да се остатак увози и да се поред тога увози и милион тона деривата, што значи да је око 80 одсто деривата из увоза и ово ће сигурно утицати на промену цена", објаснио је.

Како каже, тај моменат када ће се то десити зависи од тренутног стања залиха како нафте, тако и деривата који су набављани по нижим ценама.

Европу тресе ценовна гасна грозница.

Ћулум каже да су цене рекордне, а разлог томе је ниско стање природног гаса у подземним складиштима Европе. Додаје да су код нас цене гаса стабилне, а садашње високе цене могле би да се одразе од следеће године.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво