Читај ми!

Матић: Србија има дугу традицију на Светској изложби, представљамо оно чиме се дичимо

Ускоро почиње највећи планетарни догађај – Светска изложба "Дубаи Експо 2020", на којој ће од 1. октобра до краја марта 192 земље представити оно најбоље шта имају. Србија ће представити своје истакнуте уметнике, креативце, иноваторе. Министарка Татјана Матић је нагласила да Србија има дугу традицију на Светској изложби и да ће, између осталог, бити представљена и употреба дигиталних технологија у сферама пољопривреде и ауто-мото индустрије.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић рекла је да павиљон Србије у Дубаију изгледа футуристички, у складу са идејом "Mobility" у оквиру које се Србија представља.

"Ми смо се определили за тематску целину 'Mobility', која је више него икада пре, сада у условима ковида, значајна, јер показује колико је важна мобилност и за сектор туризма, али и за привреду", казала је Матићева.

Додала је да ће се Србија представити кроз различите програме и да ће бити представљена наша прошлост како би се објаснила будућност према којој идемо.

"Како бисмо представили све оно по чему је Србија у свету позната. Прва по директним инвестицијама у Европи, прва када говоримо о ај-си-ти сектору, прва када говоримо о резултатима које је е-Управа код нас постигла", нагласила је Матићева.

Нагласила је да ће у павиљону Србије, између осталог, бити представљена и употреба дигиталних технологија у сферама пољопривреде и ауто-мото индустрије.

"Овај павиљон је подељен у неколико сегмената. Један је управо представљање, презентација свега онога чиме ми имамо да се подичимо. Други део представља бизнис део где ће се представници различитих привредних компанија сусретати и успостављати контакте", казала је Татјана Матић.

Подсетила је да Србија обележава 136 година од свог првог наступа на Светској изложби у Белгији на којој је, уз Велику Британију, Француску, Италију, Немачку, била једна од малобројних земаља.

"Тада смо имали штанд од 125 метара квадратних. Била су 302 излагача, а чак смо 197 награда тада освојили. Имамо дугу традицију, имамо чиме да се поносимо и добро је да имамо ове године ту феноменалну могућност, јер процена је да ће 25 милиона посетити 'Експо Дубаи' и то је за нас јединствена шанса", казала је Матићева.

Светски дан туризма – данас и сутра бесплатан улаз у 80 туристичких атракција 

Обележава се Светски дан туризма. Грађани Србије ће данас и сутра моћи бесплатно да посете 80 туристичких и културних атракција.

"Морам да кажем да је акција наишла на добар одзив. Ту су археолошка налазишта Виминацијум, Сирмијум, Јустинијана Прима, огроман број музеја – Музеј савремене уметности, Народни, Етнографски, Природњачки музеј, Музеј науке и технике, градски музеји у Суботици и Сомбору", рекла је Татјана Матић.

Говорећи о броју ноћења, Матићева је рекла да је ове године досад забележено преко 8,5 милиона ноћења, а 2019. године је регистровано десет милиона ноћења.

"Имамо око два милиона туриста који су нас посетили, а имали смо 2019, у нашој најбољој туристичкој сезони, 3,5 до 3,7 милиона, зависи од података. Имамо разлога да будемо задовољни када говоримо о туристичкој сезони. Девизни прилив од туризма је порастао и ми смо се искрено надали, јер Србија није дестинација која живи само лети. Србија, поготово велики градови Београд, Нови Сад и Ниш, имају разивијени конгресни туризам, долазе и Нова година и празници који се славе", истакла је Матићева.

Додала је да је планове покварила лоша епидемијска ситуација и нагласила да је имунизација неопходан услов за наставак нормалног привредног живота и за опстанак туристичког сектора.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво