Читај ми!

Нова немачка фабрика завршава се у Панчеву – сваки други новији аутомобил на свету има њихов део

Фабрика немачке компаније "Бросе" завршава се у Панчеву. Камен темељац постављен је марта прошле године и следећег месеца ће се запослити првих 400 од 1.200 радника. Екипа РТС-а је прва отворила врата те компаније.

Сваки други аутомобил на свету новије генерације има бар један део који је произведен у "Бросеу", а од средине октобра ће се и у Панчеву производити разне врсте електричних уређаја, вентилатора, пумпи за уље и електромотора.

У Панчеву се тренутно налазе стручњаци из једанаест земаља који обучавају нове раднике, а неки су били и на обуци у Немачкој.

"Комплетну обуку смо имали са нашим колегама у Немачкој. То је био један теоријски део, где су нас подучавали теоријским стварима, а ишли смо и директно у производњу, где смо на практичним примерима видели како то све изгледа у великој серијској производњи", каже Игор Ковач, запослен у "Бросеу".

У "Бросеу" планирају да отворе 1.100 радних места у сектору развоја, продаје, набавке и производње. Зато су на 63.000 квадратних метара направили савремене производне погоне у које су уложили 180.000.000 евра.

Роман Стракош, директор "Бросеа" у Панчеву, каже да су донели одлуку о изградњи фабрике у Србији и Панчеву након анализе локација широм Европе.

"Индустријски град познат по великом потенцијалу и квалификованим стручњацима нас је привукао, као и близина Београда, у којем се налазе реномирани универзитети. Започели смо сарадњу са Машинским и Електротехничким факултетом, и овде ћемо доводити њихове студенте на праксу. Биће нам потребни програмери софтвера и хардвера, инжењери и менаџери у производњи и логистици", наводи Стракош.

Немачки гиганти мењају привредну слику Панчева 

Отварањем нове фабрике смањиће се број незапослених у Панчеву, али овде ће своје радно место пронаћи и незапослени из Београда и Новог Сада.

Александар Стевановић, градоначелник Панчева истиче да су градили гринфилд зоне, стварали услове за такве ствари.

"Са поносом стојимо овде у фабрици ‘Бросе’ и једноставно ово је оно за шта смо радили годинама иза нас, и јако је велика ствар за град Панчево", нагласио је градоначелник.

На само неколико стотина метара од нове фабрике "Бросе", налази се још један немачки гигант "ЗФ". Захваљујући њима, значајно се мења и досадашња привредна слика Панчева.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво