Читај ми!

Најновијом инвестицијом у Шимановцима Италија постаје други спољнотрговински партнер Србије

У Шимановцима је отворен најмодернији погон за производњу и пуњење техничких гасова италијанске компаније “Сиад Истра-бенц“. Инвеститор је у тај потпуно аутоматизовани центар уложио 16 милиона евра са планом за додатно улагање у наредне две године још четири милиона евра. Та инвестиција омогућила је јефтиније и доступније пуњење боца у Србији, уместо у Словенији као што је било до сада. Такође, отвара се могућност извоза гаса у медицинске сврхе, индустрију и домаћинства.

Најновијом инвестицијом Италија постаје други спољнотрговински партнер Србије са 1.600 фирми које запошљавају 50.000 радника и које са пет и по одсто учествују у бруто домаћем производу наше земље.

Према речима представника Конфидустрије асоцијације италијанских индустријалаца, Србија ће бити место где ће се италијанске компаније дугорочно позиционирати у све изазовнијем свету.

"Морам да захвалим Србији и председнику Вучићу на изузетној посвећености за привлачење инвеститора, а посебно на помоћи коју је Србија упутила Италији у време нејвеће ковид кризе. Ми видимо Србију као стратешког партнера и место где ћемо бити дугорочно јер се свет убрзано мења и безбедност информација постаје круцијална", истакао је Патрицио деи Тос, председник Конфидустрије Србија.

Карло Ло Кашо, амбасадор Италије у Србији наводи да примећују да Србија као Италија убрзано напредују у овој години, а посебно српски сектор иновативних технологија.

"У првих седам месеци ове године трговинска размена две земље порсла је за 27 одсто. Конкуренција у свету је све већа и свет мора да се прилагоди новој нормалности па ће већ следећег месеца бити нови сусрет привредника у организацији италијанске амбасаде", навео је Ло Кашо.

Уз оцену да је погон Истрабенца направљен у рекордном року, италијански инвеститори чекају још само инспекцију, која је већ требало да да техничку дозволу. Од министарке је стигло обећање да ће тај део посла бити завршен што пре.

"Огроман је посао који ради тим председника наше Републике, поготово да се пре свега створе услови за инвестициону климу у републици Србији, али и да се поред тога омогући свим инвеститорима да могу да раде у изузетним условима и да им држава омогућава једну тржошну утакмицу", изјавила је Татјана Матић, министарка трговине, туризма и телекомуникација.

Уз подсећање на период пандемије и значаја производње медицинског гаса и кисеоника који је италијанска компанија испоручивала болницама додељена су и признања.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво