Читај ми!

Момировић за РТС: Србија шири мрежу путева, градимо преко 1.200 километара

Путеви и инфраструктура су предуслов за развој економије, за долазак инвеститора и раст плата, наводи за РТС министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Током лета (од почетка јуна до краја августа) српским ауто-путевима прошло је чак 19,5 милиона возила што је повећање од 34 одсто у односу на исти период прошле године. Возачима је најважнија безбедност, а то значи квалитетне путеви са пратећом инфраструктуром.

Поред коридора ту је готово 17.000 километара магистралних и регионалних путева, али и они локални који повезују села са већим градовима и често предстрављају услов за останак младих на селу.

Томислав Момировић навео је гостујући у Јутарњем програму РТС-а да се у Србији спроводи више важних инфраструктурних пројеката, а међу њима су и врло значајне брзе саобраћајнице и ауто-путеви.

"Ми тренутно градимо и пројектујемо више од 1.200 километара ауто-путева од севера ка југу. Ми практично градимо потпуно нову путну инфраструктуру и на томе сви у региону могу да нам позавиде", наводи Момировић.

Истиче да су путеви и инфраструктура предуслов за развој економије, за долазак инвеститора и раст плата.

"Замислите Моравски коридор - од Крушевца до Чачка, замислите само која је то перспектива за Трстеник, Врњачку Бању, Ћићевац, Краљево. Сви ће добити један нови комфор у брзини да дођу до већих центар. Али није то суштина. Ми то радимо да бисмо подигли економију, да би плате додатно порасле", истиче гост Јутарњег програма.

Упитан о изградњи ауто-пута од Ниша, преко Приштине, до Драча, наводи да је то важна инвестиција.

"То је иницијатива нашег председника коју су сви подржали. Наша политика је отворени Балкан. Ми крећемо почетком новембра да радимо прву деоницу од Ниша до Плочника. Генерално тај ауто-пут је доста захтеван - 77 километара је од Ниша до Мердара, јако пуно мостова, тунела. Радимо са нашим европским партнерима, они имају јако компликоване процедуре, зато се то помало развлачи. Али, очекујем да ћемо од новембра кренити офанзивно у радове и да ћемо у наредних пар година имати изграђен ауто-пут од Ниша до Приштине, Грачанице", наводи Момировић.

Додаје да су том делу Србије неопходне инвестиције.

"Тај део Србије жуди за инвестицијама. Ту су и Топлица, Куршумлија, Мерошина. Тај крај жуди за овакввим инвестицијама и зато ми морамо да доведемо нове инвеститоре. Тамо је економија пресечена, ово ће их отворити", објашњава Момировић. 

Наводи да ће до 2023. бити завршено 90 одсто ауто-путева.

"Морамо да убрзамо процес легализације" 

Упитан докле се стигло са процесом легализације, гост Јутарњег програма наводи да зај процес мора да се убрза и да око два милиона људи чека да реши то питање

Истиче да 90 одсто људи који имају проблем са легализацијом су људи који су поштени и који су кроз тај процес желели да реше своје елементарно право - право на кров над главом.  

"2015. године донет је један добар закон који је упростио процедуре, драстично убрзао са реализацијом озакоњење. До сада је урађено око 25 одсто посла - донето је до сада мало мање од 300.000 решења. Остало је још мало мање од два милиона. Корона је додатно успорила радове. Ми смо додатно ангажовали 850 људи на тим пословима, то је додатно убрзало процес али ми смо и даље далеко од рока који је закон прокломовао да завршимо експропријацију 2023.", наводи Момировић.

Ми смо на путу, каже Момировић, да нађемо нека решења која ће додатно убрзати тај процес јер ми морамо да изађемо из тог проблема, не може земља деценијама да се бави легализацијом. Ми морамо још активније да се позабавимо тим проблемом, да га решимо и затворимо проблем. То је оно ка чему стремимо - радимо озбиљно на законском решењу које ће довести до тога", поручио је гост Јутарњег програма.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво