Читај ми!

Недимовић за РТС: Повећање премије за млеко за 40 одсто, ко има три краве испуњава услове

Цена млека је у кризи, морамо учинити искорак и зато је Влада Србије донела одлуку о повећању премије са седам на десет динара за сваки литар млека, што је повећање од 40 одсто, рекао је за РТС министар пољопривреде Бранислав Недимовић. Тврди да увоза меса месецима уопште нема.

Министар пољопривреде Бранислав Недимовић за РТС је рекао да је Влада Србије донела одлуку о повећању премије за млеко.

"Цена млека је у кризи, морамо направити искорак. Влада Србије је, пре неки дан, донела одлуку о повећању цене премије за млекo са седам на десет динара, то је повећање од скоро 40 одсто и то за сваки литар млека", рекао је за РТС Недимовић.

Истиче да свако ко има бар три краве може да испуни услове, без икаквих проблема, само је потребно да предаје млеко млекарима да би могао да добије премију.

Недимовић указује да увоза меса месецима нема. 

"Уопште нема увоза свињског меса последњих неколико месеци, уопште. Шта ви мислите, да би цена меса отишла са 140 на 180 или 190 динара. У Карађорђеву је, поред Бачке Тополе, цена 205 динара", рекао је Недимовић и навео да је цена свињског меса у ЕУ 140-150 динара. 

Додаје да берба кукуруза још није готова, да ћемо у односу на претходну годину имати мање за 20 до 23 одсто кукуруза, али да ће то бити у рангу десетогодишњег просека и преко тога.

"Сунцокрет је још боље родио него прошле године са ценама које су на историјском максимуму, као и код кукуруза. Људи су изузетно задовољни и много ће зарадити новца ове године. Да је био већи принос кукуруза, замислите колико би тек онда било новца", истиче Недимовић.

Додаје и да је цене пшенице виша за 50-60 одсто; да је кукуруз прошле године био 14-15 динара у берби, а сада је 25-26, сунцокрет 35 динара, а да се сада продаје између 53 и 57 динара.

"Јесу цене хране, према извештају Светске организају за храну, скочиле у читавом свету, као последица ковида, за 14 одсто. Србија је аграрна земља, која производи храну, нама скаче извоз, сви биланси везани за пољопривреду у погледу извоза", објашњава министар пољопривреде.

На питање о перспективи цене меса, Недимовић наводи пример цене бикова, које су биле у кризи у ковиду, те да је држава интервенисала да се спаси цео сектор товног говедарства.

"Данас имате цене бикова 2,3 евра, са трендом раста. Код свиња цена је скочила са 140 на 160 динара у року од неколико недеља. Данас имате 180, 190, па чак и 205 динара за товљенике", истиче Недимовић.

"Стално радимо на наводњавању"

Говорећи о климатским променама, каже да је суштина пољопривреде у прилагођавању.

"Нама су сорте кукуруза које су посејане негде око 1. априла претрпеле највећу штету, а оне касне сорте ће очигледно проћи добро. То је зато што смо имали у јулу драматичан раст температуре, имали смо два таласа, а некада смо имали један или ниједан талас са високим температурама", указује Недамовић.

Истиче да је Министарство пољопривреде издало обавезујуће упутство складиштарима како да складиште кукуруз због евентуалне појаве болести, те да је пољопривредна инспекција на терену.

"Што се тиче климатских промена, стално и стално радимо на наводљавању. У Свилајнцу ће ових дана бити готов један велики простор, преко 1.000 хектара. Без комасације, ректификације и наводњава нема пољопривреде у будућности, а у то највише улажемо", наводи министар Недимовић.

Исплата преко млекара 

Каже да резултати за прву половину године показују да је био раст извоза пољопривредних производа и хране за 14 одсто, у односу на претходну, рекордну годину.

"Нама је референтна година 2020, која је била рекордна. Мали проблем ће нам правити кукуруз и цене кукуруза и соје везане за производњу млека, али је Влада Републике Србије у четвртак донела одлуку о повећању премије за млеко за седам на десет динара. Од 15. октобра почиње исплата за трећи квартал и иде свима исплата преко млекара", истиче Недимовић.

Додаје да су усвојене још неке мере које ће се тицати смањења трошкова за произвођаче млека.

"Сеоски туризам процветао" 

Говорећи о сеоском туризму, каже да је ковид неке ствари пореметио, уништио, али да је рурални туризам у Србији васкрсао, процветао.

"Имаћемо два нова конкурса: један за десетак дана за националне мере, мере из буџета, још један за ИПАРД. Што више буде било сеоског туризама, то ће бити више платформи за српску храну, вино, ракију, потрошњу", наводи министар.

Недимовић каже и да контролишу субвенције због махинацијама.

"Наш посао је да дајемо субвенције, да повећамо, али и да контролишемо оне који покушавају цео систем да преваре. Стално смо на терену", каже министар пољопривреде Бранислав Недимовић.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво