Читај ми!

Отворен сајам пољопривреде у Новом Саду

У Новом Саду је отворен 88. међународни Пољопривредни сајам на којем учествују излагачи из 17 земаља. Овогодишњи партнер сајма је Чешка. На сајму се представља и више од 40 произвођача органске хране, а у оквиру најзначајније домаће изложбе грла биће приказане аутохтоне расе оваца, коза и говеда.

Шаргарепа из Бегеча одавно се продаје ван граница Србије. Горан Зец из Земљорадничке задруге "Бегечки повртари" каже да је требало 20 година да се створи органски производ са контролисаним пореклом, а сада имају затворен циклус целе године.

"У Бегечу се ради преко 600 хектара под шаргарепом, узимајући у обзир и рану производњу, која већ током фебруара се засејавају прве површине и тако сукцесивно до јула месеца", наводи Горан Зец.

На изложби пољопривредне механизације и ове године најсавременији модели. Српски пољопривредник када купује трактор и даље тражи универзалну машину.

"Трактор с којим ће моћи да ради и основну обраду земљишта, допунску обраду земљишта, предсетвену припрему. Сетву, наравно као врло захтевну операцију и транспорт", истиче Горан Мицковић, директор продаје Р.Т.И.

Фонд за развој Војводине расписао је конкурс за набавку нове механизације на пет година са један одсто камате, уз купљени трактор као залог. То није једина мера подршке коју пољоприведницима нуди Покрајина.

"Посебно да истакнем подршку младима у руралним подручјима чији је циљ заустављање њиховог одласка из и демографска обнова тих подручја. За то смо само ове године издвојили 200 милиона динара", напомиње Игор Мировић, председник Владе Војводине.

Пољопривредни сајам је најбоље место да се стране компаније увере у могућности српске привреде, али и место где домаћи пољопривредници унапређују своје знање, каже ресорна министарка.

"Да се наши пољопривредни произвођачи као посетиоци Сајма упознају са новим трендовима и са новим технологијама у пољопривредној производњи", истиче министарка трговине и туризма Татјана матић.

Упоредо са Пољопривредним, до 24. септембра одржавају се и Сајмови лова, туризма и екологије.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво