Moравски коридор - фабрика под отвореним небом

У Србији се тренутно гради преко 300 километара ауто-путева, а најинтензивнији су радови на Моравском коридору. На деоницама Појате-Крушевац и Краљево-Чачак ради се на више од 100 локација. План је да до 2024. године буде завршено свих 112 километара првог дигиталног ауто-пута.

На четвртом километру будућег ауто-пута у Ћићевцу, фабрика под отвореним небом која се само из ваздуха може сагледати. На простору од 50-так хектара раде се арматуре и изливају бетонски елементи за мостове и надвожњаке дуж Моравског коридора.

"Овде се производе префабриковани монтажни носачи за сектор 1. Носачи У типа, Т типа и И типа. Укупно бетона утрошимо овде око сто кубика дневно за производњу шест носача. Највећи су ови У носачи од 30 до 38 метара.Од 150 до 160 тона је њихова тежина. За изградњу првог моста на Јужној Морави било нам је неопходно 42 носача," рекао је одговорни извођач радова за мостове "Бехтел Енке" Иван Јовановић.

Од Појата до Крушевца биће још девет мостова, три надвожњака и бедем који ће од поплава заштитити најплодније оранице у приобаљу. Ради се интензивно, у три смене.

"Иза мене се гради трећи мост преко Мораве. Пројекат има седам локација где прелазимо ову реку и, као што видите, направљени су бетонски и темељи за шипове, почели смо са изградњом стубова. Завршено је око 35 одсто посла. Све иде по плану. Највећи изазов је да обезбедимо агрегате за изградњу носећег слоја. Земљани радови добро напредују, као и радови на конструкцијама и темељима преко река," каже пројектни менаџер компаније "Бехтел Енка" Викналсон Тевендран.

Од 2.400 радника које је извођач "Бехтел Енка" ангажовао на трасирају Моравског коридора, половина је домаћих. Догодине ће, кажу, посла бити за још хиљаду људи. Најтраженији су квалификовани армирачи, тесари и заваривачи, а радници са искуством биће потребни и на пролеће када почне асфалтирање првих 28 км ауто-пута, од Појата до Крушевца.

 

среда, 24. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво