Читај ми!

Тек када зафали у новчанику ставимо прст на чело – савет за оне који су се истрошили током лета

Ако сте се се истрошили током лета и сада размишљате како даље, промена финансијских навика једино је што нас спасава од финансијских проблема, каже уредник портала "Каматица" Душан Узелац.

Душан Узелац каже за РТС да је лето период када се прибегава додатним задужењем, а да је септембар, традиционално месец када се стави прст на челу и када се суочимо са реалношћу.

"Ако смо сада у проблему, то је резултат нечега што нисмо урадили на време. Лето је период када се прибегава за кредитима, није то погрешно, али и тада треба бити рационалан и схватити шта је и колики је проблем", каже Узелац.

На питање шта радити уколико смо се задужили за лето, уредник "Каматице" каже да задуживање без промене финансијских навика прави проблеме, као и да се тада задуживање не саветује.

"Грађани који то ураде, често то освесте после пар месеци када потроше додатак који се добије, односно који се купи кредитом и онда се додатно оптерети буџет. Промена финансијских навика једино је што нас спасава од финансијских проблема. Финансије се уче кроз узимање кредита, али и враћања – тек када заболи онда се стави прст на чело", објашњава Узелац.

Савет родитељима који треба да опреме своје школарце је да не бирају комфор, већ да купе све шта деци треба за школу.

Додаје да сви финансијски проблеми делују страшно, али да је савет свима да се врате у прошлост када су зарађивали мање, а када су функционисали.

Говорећи о предстојећој грејној сезони која за неке подразумева и веће трошкове, Узелац каже да је грађани који се греју на централно грејање нису под буџетским притиском, док је за оне који се греју на дрва, најбољи савет да месечно одвајају новац како би лакше поднели тај период.

На питање како да уштедимо новац између летњих трошкова и новогодишњих празника, Душан Узелац каже да је основни савет увек исти – не можете штедити ако немате.

"То је аксиом, закон. Ту се, онда, намеће следеће питање – како да имам. Ту је опис моје личне дефиниције штедње – штедња је манифестација, није активност, дешава се као резултат управљања финансијама", објашњава уредник "Каматице".

Додаје да је штедња резултат штедљивог начина живота, штеди се електрична енергија, храна – све су то штедне навике, а вишак новца који се појави је резултат тих активности.

"Сагледајте финансије, бар издалека, а штедња ће доћи као резултат вашег управљања", закључак је уредника портала "Каматица" Душана Узелца.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво