Рекордни пад индекса Продуктне берзе

На Продуктној бези у Новом Саду у периоду од 30. јуна до 4. јула први пут се трговало пшеницом овогодишњег рода, што је главни разлог повећања берзанског промета.

Финансијски промет претходне недеље износио је 35,7 милиона динара или 3,3 пута више него недељу дана пре.

Укупан промет робе, од 2.150 тона, такође је био 3,3 пута већи него седам дана пре, али је био на уобичајеном нивоу просечних недељних трговања у првих шест месеци 2008. године, саопштила је берза. 

Трговање пшеницом рода 2008. године, са значајно нижом ценом од пшенице рода 2007. године, утицало је и да берзански индекс PRODEX забележи највећи пад од дана његовог установљења, па је тако 4. јула износио 150,08 индексних поена, што је чак 12,71 индексних поена мање него последњег дана трговања претходне недеље.

Првог дана трговања цена пшенице овогодишњег рода имала је узлазни тренд, јер је први уговор реализован по цени 16,42 динара за килограм са ПДВ-ом, али средином дана трговање се одвијало по цени 16,74 динара за килограм са ПДВ-ом, да би се трговање тога дана завршило са ценом од 16,96 динра за килограм са ПДВ-ом.

У трговини минералним ђубривима током јуна заступљена је само уреа и то у количини од 150 тона, са ценовним распоном од 32,40 до 36,72 дин/кг са ПДВ-ом, уз пондерисану цену од 31.83 дин/кг без ПДВ-а, што је раст за 11,47 процената у односу на мај.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво