Читај ми!

Чадеж: "Oтворени Балкан" – без баријера, чекања и сувишних администрација

Привреда Западног Балкана добила је снажну подршку политике да почнемо да градимо нешто ново и другачије, регион успеха и поверења - без баријера, сувишне администрације и чекања на границама, поручио је на пословном форуму у Скопљу Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

Регионална иницијатива мини-Шенген добила је ново име "Отворени Балкан" и очекује се да од 1. јануара 2023. не буде граница између Србије, Северне Македније и Албаније, а да се већ следеће године међусобно признају квалификације и радне дозволе.

Марко Чадеж је захвалио свима што је направљен велики корак напред за грађане и привреду све три земље и отворене велике могућности за интензивнију сарадњу и чвршће привредне везе.

"Све је постављено да причамо о регионалној сарадњи, имамо име које није много регионално, али је важно да причамо о економској сарадњи, да више причамо о привреди, направимо новац, и имамо видљиве резултате сарадње", истиче председник ПКС.

Циљ нам је, како је рекао, да нема чекања на границама, да компаније конкурентније послују у региону и ЕУ јер сада превозници чекају од 120 до 180 минута на границама унутар региона, а више од 10 сати на границама ЕУ.

Важно је да се поједноставе процедуре за радне дозволе, да признамо међусобно квалификације јер ће то омогућити бољу мобилност радне снаге и зауставити одлив становништва у иностранство, додаје Чадеж.

На скопском форуму учествовали су председници привредних комора Албаније и Северне Македоније Инес Мућостепа и Бранко Азески.

"Почиње нова ера сарадње између политике и бизниса, али и нова ера сарадње између политике и политике, као и бизниса и бизниса", навела је Мућостепа.

Циљ је да редови камиона на нашим границама нестану и да такве ситауције више не виђамо на прелазима, поручио је Азески. "Важно је да се данас договоримо и постигнемо споразум - да отворимо Балкан и да се ујединимо као бизнис", додаје председник коморе Северне Македоније.

Своје предлоге и мишљење о новој иницијативи изнели су и представници компанија региона који очекују што брже и конкретније спровођење договореног у Скопљу како би "Отворени Балкан" привредницима донео опипљиве резултате у свакодневном пословању.

Велики пословни форум у Скопљу одржава се у заједничкој организацији привредних комора Србије, Северне Македоније и Албаније, а заједно са политичким лидерима региона присуствује му и више од 400 привредника.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво