Читај ми!

Извештај Европске комисије: Значајан напредак Србије у области иновација

Србија је остварила значајан раст од скоро 30 одсто у последње три године у области иновација, објављено је у последњем извештају Европске комисије о оцени иновација (European Innovation Scoreboard).

Према овом извештају, у којем се оцењују различите компоненте иновација на основу званичних података, као што су области људског капитала, дигитализација, иновативне привреде и други, раст Србије је дупло бржи од раста држава чланица ЕУ.

Оцена извештаја Европске комисије јесте да је Србија у свим областима забележила запажен раст, поготово у претходне три године.

Србија је сада на нивоу 66,2 одсто просека ЕУ (2018. године била је на 58 одсто), док је у одређеним областима далеко испред просека ЕУ.

У области креирања иновација у малим и средњим предузећима Србија је 65,8 одсто изнад просека ЕУ, а у области запошљавања у иновативним компанијама 46 одсто изнад просека ЕУ у тој области, наводи се у извештају.

Према извештају Европске комисије, Србија је регионални лидер на овој листи, и убедљиво је испред и појединих држава чланица ЕУ (испред Румуније, Бугарске, Летоније, Пољске и Словачке).

Овај успех је резултат, како се наводи, повећаних улагања државе у иновације, науку и образовање, као и приватног сектора који је препознао будућност привреде у области иновација.

Број запослених у ИТ индустрији је дуплиран за мање од четири године, на више од 40.000 у 2021. години.

У Србији све већи број компанија развија своје иновативне производе, што и доказују продаје домаћих ИТ компанија за износе од више стотина милиона евра. 

Препорука извештаја је да ће додатна улагања, поготово кроз финансијску подршку развоја стартапова, улагања у фондове ризичког капитала, и развоја образовања које ће омогућити већи број талентованих кадрова, омогућити даљи раст Србије на овој листи.

Извештај Европске комисије о оцени иновација даје компаративну анализу у области иновација за земље чланице ЕУ и друге европске земље.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво