Читај ми!

Вучић обишао Поморавље, најавио нове инвестиције и улагање у инфраструктуру

Председник Србије Александар Вучић обишао је општине Деспотовац, Параћин и Рековац. Најавио је побољшање квалитета живота и нова радна места.

Александар Вучић посету Деспотовцу започео је обиласком Техничке школе, где су га дочекали челници Општине и запослени, као и грађани Деспотовца, којима је поручио да ће у њиховом граду бити урађено неколико ствари.

"Проширићемо Техничку школу на интернат, урадићемо нову фискултурну салу, погледаћемо простор за базен", објаснио је Вучић.

Председник Србије је најавио да ће држава уложити додатни новац у развој наменске индустрије, која је веома профитабилна, и да ће покушати да пронађу инвеститора који би користио простор бивше фабрике каблова у Деспотовцу.

"Размишљамо да уложимо додатно велики новац у нашу наменску индустрију, јер може да буде веома профитабилна. Поново се оружје и муниција добро продају у целом свету, након периода од две године када је била стагнација", рекао је председник током посете Техничке школе у Деспотовцу.

Навео је да Србија прода сву муницију одређеног калибра чак три-четири године унапред, све што може да произведе, што иде за Америку.

"Очигледно је да се поново много пуца у свету", додао је Вучић.

"Још 10 до 12 милиона за нове пројекте"

Навео је да је већ за Деспотовац дато око пет милиона евра и да ће бити обезбеђено још 10 до 12 милиона за нове пројекте, што је велики новац.

Вучић је рекао да је у марту кренула промена азбестних водоводних цеви у дужини од 28 километара, како би грађани коначно добили чисту воду и не би више имали с тим проблема.

Деспотовац је, према његовим речима, ушао у програм изградње канализације, пречишћивача отпадних вода.

"Реално је да за две до две и по године завршимо тај посао. Урадићемо канализацију, водовод, променити веома лоше азбестне цеви, дорадити школу, а урадићемо и 14,5 километара пута до Kрепољина, да немате више ниједан тако лош пут у Поморављу. Плус довођење инвеститора да се више људи запосли, макар био и неко од домаћих. Мислим да су то велике ствари и да ће потпуно другачије изгледати Деспотовац када све будемо урадили", нагласио је Вучић.

Рекао је да онда остаје једино да се заједнички боримо за даље повећање плата и пензија.

"За нас је важно да већи број људи запослимо, да почнемо да враћамо људе из иностранства. Све што будемо урадили обезбедиће нови животни стандард", истакао је Вучић.

Он је истакао да нису лака времена пред нама, али изразио и уверење да ће наша земља успети да остане међу најуспешнијима у Европи.

"Сигуран сам да ћемо у томе успети и да више никада нећемо бити на европском репу", рекао је Вучић.

"Дом здравља Деспотовац добија мамограф"

Након обиласка Техничке школе, председник је обишао и Дом здравља у општини Деспотовац, и обећао набавку мамографа, који недостаје тој здравственој установи.

Вучић је, наиме, запослене у Дому здравља упитао шта им недостаје, а пошто је добио одговор да им фали мамограф, председник је одговорио да је то најмање улагање, како жене из Деспотовца не би морале да иду на прегледе у други град, већ би то могле да обаве у свом месту.

"Сутра добијате новац за мамограф", рекао је Вучић и додао да је то део новог стандарда, нешто што није скупо.

Један мамограф кошта око 200.000 евра, а председник је констатовао да то није превелики издатак, ако се зна да држава у обнову клиничких центара, болинца, опрему улаже и до чак 800 милиона евра.

"Биће повећања плата до краја године. Хвала вам на труду и раду", поручио је Вучић запосленима у Дому здравља, који су му пренели и да је пре око пола године 21 запослени примљен у стални радни однос, али да још има оних који чекају посао за стално.

"Није то увек лако за нас, јер то нама повећава обавезе драматично, али гледамо да то радимо више него раније. Нећу да обећавам бог зна шта, али ћемо да покушамо", поручио им је председник.

Такође, пренели су му да Јагодини недостаје један скенер, који кошта 200.000–250.000 евра, на шта је председник указао да и тај проблем мора да се реши.

"Да набавимо добар скенер, најбољи, да Поморавље добије најбољи скенер, 64-слајсни и да тиме решимо проблем за више година", рекао је Вучић.

Он је рекао да ће Јагодину и Свилајнац посетити за око два месеца.

Директор Дома здравља Миодраг Рајић је подсетио да је Дом здравља Деспотовац у потпуности реконструисан, наводећи да су радови почели у октобру 2018. године, а завршени у новембру 2019.

"Усељење је почело у децембру, јануару, јер су службе морале сукцесивно да се усељавају, и то је завршено током зиме 2020. године", рекао је Рајић.

Навео је да је у реконструкцију уложено више од два милиона евра, захваљујући владиној Kанцеларији за управљање јавним улагањима.

Договорена помоћ за манастир Манасију

Председник Србије посетио је манастир Манасију у оквиру посете Поморављу и најавио да ће држава помоћи изградњу спољне трпезарије и прикључење манастира на канализацију.

Председник је истакао да је то један од најлепших наших манастира и цркви, заједно са манастиром Раваница.

Подсетио је да је манастир Манасија или Ресава познат и по чувеној Ресавској школи.

"Договорили смо се о подршци и помоћи да би могли да ураде спољну трпезарију како треба и морају да се прикључе на канализацију, то ћемо ми да платимо сутра или прекосутра", рекао је председник.

Додао је да у тај манастир долазе верници из целе Србије, али и гости из иностранства.

"Диван манастир и желимо да помогнемо колико можемо", поручио је председник.

Манастир Манасија у близини Деспотовца је задужбина деспота Стефана Лазаревића, који је почео да се зида 1407. године, а градња је окончана 1418. године. Манастирска црква је посвећена Светој Тројици.

Један од најзначајнијих споменика српске средњовековне културе и најзначајнија грађевина која припада такозваној моравској школи.

"За 15 дана крећу радови на путу између Сисевца и Грзе"

Председник Вучић је обишао и хотел "Биогор" код Параћина, чија је изградња у току, а вредност инвестиције је око 4,5 милиона евра.

Вучића су дочекали министар пољопривреде Бранислав Недимовић, министарка туризма Татјана Матић, власници хотела, грађани.

Вучић је најавио је да ће за 15 до 20 дана почети радови на путу који ће спојити Сисевац и Грзу, у дужини од 18,5 километара.

Вучић је током обиласка хотела у изградњи Биогор у Сисевцу код Параћина рекао да ће бити урађена и још четири километра пута од Ћуприје преко Сења до Сисевца и да ће бити завршена за два месеца.

Истакао је да ће грађани врло брзо видети машине на путу између Сисевца и Грзе, како би се спојила та два туристичка места.

Kазао је да ће то повећати број туриста који ће, када буду имали пут, моћи преко Грзе да дођу у Сисевац.

Председник је напоменуо да у Параћину има око 6.500 незапослених и да ће држава смањити тај број и тако што ће довести инвеститора у параћинску стаклару, за коју су заинтересовани Швајцарци, Аустријанци и Словенци.

Најавио је да ће држава помоћи Параћину да реши проблем дугова, као и да ће довести у ту општину једног великог инвеститора.

"Kада је реч о путевима, има толико посла да нема довољно машина и људи да то ураде, ми ћемо да платимо само да има ко да уради", додао је Вучић.

Такође, најавио је да ће бити урађен и пут од Параћина преко Дреновца до Појата.

Поновио је да очекује да за месец и по до два буде направљен први уговор са ЕУ о изградњи брзе пруге од Београда до Ниша и да ће за три или четири године моћи да се путује између Београда и Параћина за само сат и 15 минута.

Вучић у Рековцу: Видећете машине за 15 дана

Председник Србије посетио је, након Деспотовца и Параћина и општину Рековац, где је обишао реконструисани Дом културе, који је обновљен после скоро пет деценија.

Вучић је окупљеним грађанима поручио да има неколико добрих вести за њих, јер ће се радити пут ка Kрагујевцу, као и нова канализациона мрежа, додајући да је најважније да се нађе неки мањи инвеститор за Рековац.

Он је рекао да ће неколико ствари да промене изглед Рековца, а једна од њих је и 3,5 километара пута ка Kрагујевцу.

"То ће бити урађено сада, брзо, видећете машине за 15 дана", рекао је Вучић.

Уз 57 милиона за завршетак водовода у Рековцу, биће решени проблеми после више деценија.

Најавио је да ће Рековац добити и нову канализацију, пречистаче воде, што је спас за животну средину, а радиће се и пројекат за Дом здравља, како би постао боље место за лечење.

"Оно што је најтеже, а најважније је да нађемо малу фабрику. Нема превише људи, али морамо да пронађемо неку мању фарбику за око 200 људи, посебно да жене запослимо и томе бисмо највећи део проблема решили", поручио је Вучић.

То је, каже, оно што држава може да уради, јер је циљ да Рековац живи, да деца имају будућност и да знају да ће да живе на бољем месту него данас.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво