Читај ми!

Брнабићева у Њујорку: Враћам се са бар три инвестиције у ИТ сектор

Амерички инвестициони фондови и стартапови заинтересовани су за улагања у српски ИТ сектор, поручено првог дана радне посете САД премијерке Ана Брнабић. Премијерка се у Њујорку састала са представницима организације "Јанг президентс" и челницима блокчејн компаније "Гилдед".

Главна тема у Америци је пандемија, али паралелно с њом и опоравак економије. Инвеститори траже нове дестинације за улагања и зато се српска делегација у Њујорку у право време састала са менаџерима великих комапанија и стартапова који су окупљени у организацији "Јанг президентс".

Упознали су потенцијале Србије, а донете су и прелиминарне одлуке.

"Имајући у виду прогрес који је Србија направила током ковида, преко е-Управе чини се да иде у добром смеру", сматра Бери Мерик, председник њујоршког огранка организације "Јанг президентс".

На питање да ли се могу ускоро очекивати инвестиције "Јанг президентса" у Србији, Мерик је одговорио потврдно.

"Једва чекам да дођем у Србију. Изгледа да су сви лидери у пословању који су били ту веома заинтересовани да се укључе у успешну српску причу и несумњиво смо за то", поручио је Мерик.

Премијерка Ана Брнабић одговорила је директније на питање о садржају састанака.

"Са састанка сам изашла са најмање три или четири нове инвестиције у Србији", тврди Брнабићева.

Додала је да је српска делегација наишла на јако добар пријем. "Моји саговорници нису знали шта се дешава у Србији и колико је напредовала. Кажу да ће улагања која су планирали за неки други део света преусмерити ка Србији", напоменула је премијерка.

Шанса за крагујевачки дата центар

То би биле инвестиције у наш ИТ сектор, а о улагањима је било речи и на састанку са блокчејн компанијом "Гилдед", која се бави заштитом података, посебно дигиталном трговином златом која шири пословање и којој су потребни нови партнери.

Брнабићева је навела да су били зантересовани за наше капацитете за чување података и дата центар у Крагујевцу.

"Уколико се договоримо да они чувају своје податке у Србији, тешко је објаснити колико то значи за земљу", нагласила је премијерка.

С обзиром на то да је све већа потреба за заштитом података, први човек комапније "Гилдед" је после састанка са Брнабићевом рекао је да има простора за сарадњу са Србијом и да су им потребни стручњаци који ће развити нова дигитална решења за заштиту података и већу финансијску слободу.

Улагање у ИТ сектор биће тема и са челницима компаније "Голдман Сакс", као и фонда чији су оснивачи пореклом из Србије, чиме се завршава посета Ане Брнабић САД.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво