Читај ми!

Држава обећава помоћ повртарима, шта ће бити са "морем" парадајза

Министар пољопривреде је у лесковачком селу Свирцу разговарао с повртарима који су у протеклих десетак дана због ниске цене два пута делили парадајз на улици. Недимовић је рекао да ће држава помоћи произвођачима да унапреде производњу и прилагоде се тржишту, а с друге стране уложити у путеве како би лакше превозили производе.

Мало помало, после две недеље, бољитка има. Полако расту цене, креће извоз, па је и берба у Свирцу узела маха.

"Цена је већ скочила на 40 динара, ево данас тренутно беремо за Грчку, пакујемо у пластичној амбалажи, надамо се, није то лоша цена, али надамо се да ће да крене боље, да дође на неких 50-60 динара", каже Далибор Коцић, произвођач парадајза из Свирца.

Од раног јутра пуне руке посла и за Трајковиће. Море парадајза, а ово је род из тек половине једног пластеника.

"Има пуно који су остали необрани уопште, али видећемо шта ће да се деси за неколико дана. Ко наиђе купац, немамо одређено, ко наиђе њему ћемо да дамо", каже Небојша Трајковић, произвођач из Свирца.

Са већим извозом биће боље, надају се произвођачи, заштита и помоћ стижу од државе кроз улагање у противградну заштиту и прерађивачке капацитете и инсистирање на поштовању Цефта споразума.

"Задње две године проблем је настао услед озбиљних климатских промена, ми морамо да се прилагодимо томе и да одговоримо захтевима тржишта и да покушамо да дамо новац да се унапреди та пољопривредна производња, квалитет паковања јер све зависи од тога", наводи Бранислав Недимовић, министар пољопривреде.

А држава ће, обећава министар, уложити у путеве у Јабланичком округу како би лакше превозили робу. Приоритет ће имати мост ка селу Свирцу, оштећен у јануарским поплавама.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво