Читај ми!

Двадесет милиона евра за иновације – привредом знања до економског раста

Иновативна предузећа могу да се пријаве за доделу бесповратних средстава за развој проналазака. Први јавни позив, вредан девет милиона евра, отворен је до 15. септембра ове године.

Пријаве пројеката из свих области науке и технологије, као и индустријског сектора, подносе се путем портала Фонда за иновациону делатност. Наредни јавни позив за програме финансирања очекује се крајем новембра.

Фонд за иновациону делатност је подржао више стотина предузећа и научноистраживачких организација у развоју идеја и стварању нових производа.

"'Џаст смарт' је уз подршку Фонда развио едукативну платформу shtreber.com која служи деци да уче брже, лакше и боље лекције за основну школу", каже уредница те платформе Стефанија Лукић.

У протеклих десет година кроз рад Фонда за иновациону делатност Европска унија је финансирала иновације и подржала сарадњу науке и привреде. До сада је донирала више од 30 милиона евра бесповратних средстава, а издваја још.

"Млади истраживачи, неформални тимови али и етаблиране компаније могу да рачунају на 20 милиона евра бесповратних средстава како би развијале своје иновативне пројекте кроз Фонд за иновациону делатност", истиче заменица шефа Делегације ЕУ у Србији, Матеја Норчич Штамцар.

Норчич Штамцарова додаје да Брисел као резултат очекује побољшање технолошког окружења у Србији, више радних места, повећање профита појединих компанија али и раст извоза и бруто друштвеног производа.

Министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић наводи да је 15 милиона из претприступних фондова ЕУ, док је пет из буџета ресорног министарства.

"То је само наставак једног јасног оријентира који је поставила Влада Србије у погледу финансирања привреде која је заснована на знању", наглашава Ружић.

А циљ је јасан – афирмација знања, науке и иновација.

среда, 24. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво