Читај ми!

Програмирај свој успех, са 14 година праве роботе и пројектују паметне учионице

Прва генерација основаца којој је пре четири године као обавезан предмет уведена информатика и рачунарство, завршила је основно образовање, а најбољи међу 67.000 ђака добили су награде - таблет рачунаре на конкурсу "Програмирај свој успех". Да их њихово образовање води прилично добрим путем, показује и податак да је у последњих пет година у информатичком сектору дуплиран број запослених и да њихове зараде стално расту.

Имају само 14 година, а већ су изграђени програмери - праве роботе, пројектују паметне учионице, размишљају помоћу алгоритама, покрећу послове.

"У петом разреду када смо почели са информатиком много ме привлачила, а пројекат је била моја идеја а наставник ми је помогао", рекао је награђени ученик из Таванкута Андреас Дамјаноски.

Филип Огњановић, награђени ученик из Раковице рекао је да за време короне учионица има одређени број ученика, зато паметна учионица има каунтер, има бројач који показује колико има слободних места у учионици и кад ученик уђе број слободних мест ће се смањити. Додаје да постоје сензори за земљотрес и за светло.

Награде су стигле до ученика из свих градова у Србији, а премијерка оцењује да смо испред већине европских земаља на пољу информатичке писмености најмлађих и каже, биће нових подстицаја за дигитализацију.

"Ми смо дуплирали број запослених у ИТ сектору и верујемо да то можемо да уредимо у наредних пет година и да дођемо до 80 хиљада запослених. Такође просечне плате у ИТ сектору порасле су са 127 хиљада динара у јануару 2016. године на 183 хиљаде у децемру 2020. године", навела је премијерка Ана Брнабић.

Србија је прошле године од извоза софтвера зарадила готово 1,7 милијарди евра. Примера ради Турска, 10 пута већа по броју сатановника, има три пута мањи приход од те делатности.

петак, 29. март 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво