Читај ми!

Михајловићева: "Смедерево 3" ће допринети енергетској стабилности Србије

Министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић посетила је у Смедереву реконструисану трафостаницу "Смедерево 3". Предузеће "Електромрежа Србије" је у реконструкцију тог електроенергетског постројења уложило је 14,6 милиона евра, чиме је његова инсталисана снага повећана за 75 одсто.

Министарка Зорана Михајловић изјавила је да ће 400-киловолтна трафостаница "Смедерево 3" допринети енергетској стабилности Србије, Подунавског округа и сигурном снабдевању електричном енергијом Железаре Смедерево, као и других компанија и будућих инвеститора у смедеревском крају. Hајавила је нови инвестициони циклус у области енергетике и рударства.

"Друга важна ствар јесте инвестициони циклус који чека не само ову компанију, директорка је поменула износ од близу 750 или 770 милона евра у наредних девет, односно десет година. То је велики новац за све оно што 'Електромрежа Србије' треба да уради, али је то само део једног великог, инвестиционог практичног пакета у енергетици и рударству који креће од ове године", навела је Зорана Михајловић.

Министарка је са директорком "Електромреже Србије" Јеленом Матејић и начелницом Подунавског округа Јасном Аврамовић обишла реконструисану трафостаницу. Изјавила је да се Србија развија и да у овој години има 1,4 милијарде евра прилив страних инвестиција, што је за готово 13 одсто више него у истом периоду прошле "ковид године".

Михајловићева је рекла и да је повезивање са регионом услов развоја, као и да је Трансбалкански коридор један од најважнијих коридора и незаобилазна рута у енергетском саобраћају, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

"Једнако су важни и гасни коридори. Успели смо да отворимо још један гасовод и диверзификујемо наше руте. Важно је да диверзификујемо и добављаче. Изградња гасовода Ниш–Димитровград мора почети на јесен. Додатно да се ради пројектно-техничка документација за наше повезивање са Румунијом и Републиком Српском. Да будемо и гасно стабилни и да немамо проблема у дотоку гаса", рекла је она.

Јасна Аврамовић истакла је, каже се у саопштењу, да је поносна што се један стратешки важан објекат за Србију налази на територији Смедерева и Подунавског округа, који се последњих година нагло привредно развија и у који долази велики број инвеститора.

"А сви инвеститори вас прво питају да ли имате пут и довољну снагу електричне енергије. Са 220 кв добили смо постројење са 400 кв. И железара и сви будући инвеститори могу да рачунају на појачану снагу и стабилан систем. Захваљујем у име 70.000 корисника Подунавског округа", рекла је Аврамовићева.

Јелена Матејић изјавила је да је предузеће "Електромрежа Србије" до сада реализовало инвестиције у вредности од 330 милиона евра, те да је за наредни десетогодишњи период планирано да се тај износ удвостручи.

"Само у овој години изграђена је нова трафостаница Бистрица, завршавају се радови у Србобрану, градимо Трансбалкански коридор и реконструишемо бројне трафостанице и далеководе. Све то не би било могуће без подршке Владе Србије и ресорног министарства. Препознали смо све ризике пандемије корoнавируса, успешно на њих одговорили и наставили да радимо и градимо и тако доприносимо континуитету развоја који је зацртала наша држава", казала је Јелена Матејић.

"Смањење потрошње енергије да буде национални циљ"

Министарка Михајловић је рекла да ће у петак, у Краљеву бити потписани уговори са локалним самоуправама о замени столарије, односно повећању енергетске ефикасности.

"У петак ће бити потписани и уручени уговори градовима и општинама које су испуниле све услове за почетак реализације пројекта. Након тога, наставак процедуре је у надлежности локалних самоуправа, које расписују два јавна позива - за компаније и грађане", навела је она.

Истакла је да би "смањење потрошње топлотне и електричне енергије требало да буде национални циљ, због тога ће овај пројекат трајати и наредне године и укупно ће нам бити потребно између 400 и 500 милиона евра".

Нагласила је кључну улогу домаћинстава, односно појединаца у овом процесу, с обзиром на чињеницу да је просечна потрошња енергије за 40 одсто већа у односу на ЕУ, наводи се у саопштењу.

Најавила је и да ће за месец дана бити завршени подзаконски акти и расписан јавни позив за субвенције за постављање соларних панела, а процедура ће бити једноставна.

"Учинили смо све да процедура буде једноставна и да свако има жељу да учествује у томе. То је питање коришћења ОИЕ, здравије животне средине и нижих рачуна за утрошену енергију", казала је Зорана Михајловић. 

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво