Читај ми!

Коме ће и колике пореске олакшице донети нови закон

Пред посланицима би ускоро могле да се нађу измене закона о порезу и доприносима. Председник Србије Александар Вучић је најавио да ће бити укинут порез на годишњи доходак грађана млађих од 40 година, да ће послодавци плаћати 70 одсто мање пореза и доприноса за младе који се први пут запосле и за ангажоване на пројектима истраживања и развоја.

Ако би се државни пакети помоћи привреди и грађанима у доба пандемије могли назвати колективним падобраном, најављене пореске измене би биле ласерски циљано запошљавање.

Како рече председник Александар Вучић, државу не би много коштале, а младе би могло да мотивише да остану у земљи.

Зато прва измена и предвиђа готово две трећине мање обавезе послодавцима за раднике млађе од 40 година који се запосле први пут.

"На тај начин ће се стимулисати послодавци, не само ради уштеде већ и да запосленима којима је то први посао дају веће плате, да то не буду неке плате од 300 до 400 евра већ да се иде на републички просек који је око 65.000 нето", истиче пореска саветница Андријана Ивић.

Ако се усвоји најављено ослобођење 70 одсто пореза и доприноса на зараде новозапослених, послодавац би за исплаћену просечну зараду уштедео нешто више од 28 хиљада динара. За двоструко већу плату његове обавезе према држави биле би 53.600 динара мање.

Без годишњег пореза на доходак за млађе од 40 година

Друга најављена олакшица је укидање за млађе од 40 година обавезе плаћања годишњег пореза на доходак, који тренутно плаћају сви који зарађују више од три просечне годишње зараде у земљи.

Очекује се да они тај новац улажу у развој посла, а на пример они који зараде 10 милиона динара за годину уштедели би готово 660.000 динара, колико сада издвајају за порез.

Привредници кажу да би волели да се умањење пореза односи и на ниже зараде, како би се што више људи укључило у тржиште рада, а привреда била конкурентнија.

"Чини се да је циљ да држава пошаље поруку где види развој Србије, у смислу да развој Србије не види у нископлаћеним радним местима, него у повећању радних места која заиста доносе једну нову додату вредност, због тога су циљани они испод 40 година, они који ће сигурно имати већу плату", сматра директор одељења у НАЛЕД-у Душан Васиљевић.

Трећа најављена измена је ослобођење 70 одсто пореза и доприноса на зараде запослених који раде на пројектима истраживања и развоја, што би требало да привуче много компанија које се баве научно-истраживачким делатностима.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво