Читај ми!

Пуном паром се ради на ауто-путу од Прељине до Пожеге, најављен крај радова пре рока

У Србији се тренутно гради и пројектује око хиљаду километара ауто-путева. Пробијањем тунела у Трбушанима, градитељи су корак ближе Пожеги. Пред њима су још два дужа тунела, а грађевинци тврде да ће завршити посао и пре рока.

Радови на изградњи ауто-пута од Чачка према Пожеги су појачани. Кинески неимари посвећени су том послу, а додатни притисак је фреквенција саобраћаја ауто-путем "Милош Велики".

То потврђују и српски подизвођачи, који су ангажовани на том капиталном пројекту.

"Они су на пример доста вреднији од нас. Они много раније почињу да раде, остају дуже, баш су пожртвовани. Радницима можда фали искуства, али ту смо онда ми да употпунимо све то, да то функционише како треба", каже Иван Иконић из Љига.

Да би се убрзала изградња, Кинези су ангажовали и већи број српских градитеља, од оног који је споразумом предвиђен.

"Можемо да кажемо да је већ на овој деоници проценат далеко прешао шездесет посто, када причамо о учешћу домаћих компанија", указује Џанг Сијао Јуен, директор компаније Чајна комуникејшн констракшн (CCCC) у Београду.

Српски градитељи задовољни су што су добили прилику да се докажу у несвакидашњем послу, али и да зараде.

"Стан, храна плаћено. Мислим да је просечан, нешто мало испод просека лични доходак и то је то. Ради се 26 дана, четири дана је одмор кући", прича Миодраг Илић из Ниша.

Корист од изградње ауто-пута има и угоститељство, које је било погођено пандемијом.

"Јагњећа сармица, купус из земљаног лонца, подварак, сарма, сва домаћа јела, на шта су људи задовољни. Чорба обавезно, јер су ми рекли да им је то инфузија после толико дугог и тешког напорног дана рада", каже Горица Радоњић која ради кетеринг за раднике.

Захваљујући инфраструктурним пројектима у Србији упослени су сви домаћи грађевинци,

До најављених плата од 900 евра у наредних пет година, пут и је преко завршетка изградње ауто-путева, објашњава ресорни министар. Тиме оправдава и притисак на градитеље да убрзају радове на капиталним пројектима.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво