Врсни мајстори у Гружи праве челична витла за речне и прекоокеанске бродове

Финска Фортако група у Гружи код Кнића производи делове за бродове и пласира их на светско тржиште. За пословање у Србији Финци су се одлучили због квалификованих радника, географског положаја и добре инфраструктуре, што им омогућава ширење у региону.

Без њих ниједан брод не може ни да исплови, ни да пристане. Челична витла за речне и прекоокеанске бродове производе се у питомој Гружи. Од комада челика до готовог производа 12 операција за које су задужени врсни мајстори различитих струка. Посао је, кажу, специфичан и захтеван.

"Захтева баш велику вештину. И приликом варења и приликом окретања комада", каже Драгослав Логомира, заваривач.

"Купац даје своју документацију, по тој документацији ми испитујемо и то све мора да се задовољи – сила вуче, сила кочења, да витло издржи све то, да нешто не пукне", додаје Драгиша Станковић, машинбравар и хидрауличар.

Ниједно витло није исто. Производи се по захтевима сваког купца и испоручује бродоградилиштима широм света. Општина Кнић и Привредна комора Србије кроз програм дуалног образовања помажу у обуци дефицитарних радника.

"Како би обезбедила да ова компанија и даље има стручну радну снагу, како би реализовала своје амбициозне пословне циљеве и даље", наводи Предраг Лучић из ПКС РПК Шумадије и Поморавља.

Амбасадор Финске у Србији Кимо Лахдевирта истиче да и остали фински инвеститори прате дешавања у региону. "Надам се да ће се тај тренд наставити", додаје амбасадор.

Пандемија коронавируса успорила је пловидбу компаније. Зато се размишља о увођењу нових производа од челика.

"Диверсификација омогућава нашој компанији да настави пословање на тржишту и присуство на међународним тржиштима, посебну у деловима који се односе на производњу различитих врста машина и опреме који имају своју примену у енергетском сектору", каже Александар Ђорђевић, директор фабрике "Фортако" у Гружи.

"Фортако група" има десет фабрика у осам држава. У гружанском погону око 150 запослених чија витла одлазе у Сједињене Државе, Кину, Аустралију, Данску.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво