Читај ми!

Без промене референтне камате, стопа остаје 1,0 одсто

Извршни одбор Народне банке Србије одлучио је да референтну каматну стопу задржи на нивоу од 1,0 одсто, саопштила је Народна банка.

Извршни одбор је пре свега имао у виду да се ефекти претходно донетих монетарних и фискалних мера могу очекивати и у наредном периоду и да ће по том основу услови финансирања привреде и грађана остати повољни, као и да ће расти њихов расположив доходак. Томе ће допринети и примена трећег пакета мера помоћи привреди и грађанима од око 4,3 одсто бруто домаћег производа ове године, наводи се у саопштењу НБС-а.

Централна банка наводи да "према подацима Републичког завода за статистику, у првом тромесечју раст БДП-а је износио 1,7 одсто међугодишње, што је више од прелиминарне процене од 1,2 одсто. Снажном расту највише су допринели грађевинарство и индустрија, посматрано с производне стране, односно фиксне инвестиције и нето извоз, посматрано с расходне стране".

Додаје да "изузетно високе међугодишње стопе раста индустријске производње (33,9%), извоза (73,2 одсто) и увоза (63,6 одсто) робе и показатеља услужних сектора у априлу делом одражавају ниску базу из априла 2020. године, када су економски ефекти пандемије у Србији и свету били највећи, али су и резултат наставка позитивних тенденција од почетка године, с обзиром на то да ови показатељи расту и у односу на претходни месец".

"Убрзаном опоравку доприноси и напредак у имунизацији"

Народна банка истиче да "убрзаном опоравку доприноси и напредак у процесу имунизације становништва и његов утицај на поновно активирање многих делатности у оквиру услужног сектора".

"Извесно је да ће се екстерна тражња опоравити, уз даљи раст извоза, који ће наставити да буде географски и производно распрострањен. Све то ће, уз планирано повећање капиталних издатака државе усмерено ка реализацији инфраструктурних пројеката, обезбедити да раст бруто домаћег производа на нивоу године достигне 6 осто, уз могућност да стопа раста буде и већа", наводи се у саопштењу НБС-а.

Извршни одбор очекује, наводи НБС, "нешто вишу стопу инфлације и у мају, при чему ће њен раст бити привремен и пре свега последица ниске базе из претходне године, првенствено код нафтних деривата, што је случај и у већини других земаља због прошлогодишњег снажног пада светске цене нафте услед пандемије".

"У исто време, ниска базна инфлација од 1,8 одсто указује на одсуство знатнијих инфлаторних притисака са стране тражње, а њено стабилно кретање око тренутног нивоа Извршни одбор очекује и у наредном периоду. Важан фактор ниске и стабилне инфлације била је и остаће обезбеђена релативна стабилност девизног курса, као и усидреност инфлационих очекивања финансијског сектора и привреде, што потврђује кредибилитет монетарне политике", наводи НБС.

Објашњава да је "доносећи одлуку о задржавању референтне каматне стопе на непромењеном нивоу, Извршни одбор је имао у виду да кретања у међународном окружењу још увек у највећој мери зависе од тока пандемије".

Наредна седница Извршног одбора о референтној камати заказана је за 8. јул 2021.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво