Читај ми!

Српска утакмица на "руском Давосу", чекају се голови у економији

Под слоганом "Поново заједно - економија нове стварности"у Санкт Петербургу се одржава међународни економски форум. Прошлогодишњи је одложила пандемија, а о њеним последицама на привреду и опоравку говорило се протекла три дана. Српску делегацију предводио је министар задужен за иновације и технолошки развој Ненад Поповић.

После једногодишње паузе, "руски Давос" вратио се у Санкт Петербург. У родни град стигао је и руски председник Владимир Путин који се на пленарној седници обратио званичницима и привредницима из целог света.

Путин је истакао да су руске вакцине доказано најбезбедније и најефикасније, да није било смртних случајева после њихове употребе.

"Добро смо одговорили на пандемију ковида 19 и били ефикасни у производњи вакцина, али нажалост поједине земље забраниле су куповину наше вакцине, што је политички мотивисано", оценио је руски председник.

Први пут од избијања пандемије један економски форум окупио је пословну заједницу уживо. Строга правила ограничила су број учесника на 5.000, вишеструко мање него претходних година. Најбројније делегације стигле су из Америке и Катара који је овогодишња земља партнер.

Катар је домаћин и светског првенства у фудбалу 2022. године, зато је део штанда те блискоисточне државе посвећен Мундијалу. Међутим, пре него сто се лопта заврти на фудбалском терену, чекају се голови на пољу економије.

Договор о стратешком плану

Шансе за ударац тражи и Србија. Актуелне и будуће пројекте Београда и Москве са потпредседником руске владе Јуријем Борисовим анализирао је министар Ненад Поповић.

"Разговарали смо о пројектима који су везани за инфраструктуру, за нове технологије, за дигиталне технологије и све оно што је везано за транспорт. Желим да истакнем да са своје стране желимо да повећамо промет роба између Русије и Србије и договорили смо се о једном стратешком плану који ћемо да направимо у следећем периоду како би наши привредници и руски и српски могли да имају већу корист од тога", истакао је Ненад Поповић, министар за иновације и технолошки развој.

Потпредседник руске владе Јуриј Борисов нагласио је да су пажњу посветили вакцинацији, допремању вакцине и организацији производње.

"Задовољни смо како се то одвија. Предстоји нам велики транспортни пројекат, договорили смо детаље. У перспективи је модернизација енергетских објеката `Ђердап 2` и `Термоелектране Никола Тесла`, најавио је Борисов.

Србија бележи раст извоза у Русију

Перспективу за српске компаније види Привредна комора. Иако је у години пандемије трговинска размена Србије и Русије умањена за петину, напомињу да извоз бележи раст од седам одсто.

Истовремено, председник руског Савета за развој спољне трговине најавио је да би неколико руских компанија могло да започне производњу у Србији.

"Ми смо се договорили да их ПКС заједно са свим партнерима и развојном агенцијом не само прати у том походу већ и да им помогне за добијање европских сертификата дакле да могу те производе после да пласирају на европско тржиште", рекао је Марко Чадеж, председник ПКС.

Међународни економски форум у Санкт Петербургу одржава се више од две деценије. На последњем, одржаном пре две године, потписано је 650 уговора вредних готово 45 милијарди евра.

уторак, 16. април 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво