Читај ми!

Може ли град салаша и тамбураша да постане регионални ИТ центар

Иако је пандемија коронавируса успорила привредни раст у целом свету, ИТ индустрија бележи велики раст. Београд и Нови Сад су домаћи центри информационих технологија. Како мањи градови налазе своје место на мапи занимљивих одредишта за младе ИТ стручњаке?

Може ли град салаша и тамбураша постати регионални центар ИТ индустрије? Кластер двадесетак суботичких фирми, који већ запошљава око 500 висококвалификованих радника са платом већом од 1.000 евра, покренуо је иницијативу "ИТ Суботица 2030".

"Пројекат треба у наредних 10 година да допринесе јачању ИТ заједнице, струке, привреде, образовања у Суботици, да направи добру спрегу за младе – образовања, пракси, рада и комплетно живота", наводи Бранимир Гајић, директор "Инфостуд" групе из Суботице.

Џорџ Салфелд из Шведске основао је компанију у овом граду. Каже да ИТ експерти у свету беже из великих градова и да Суботица има огромну шансу да буде дијамант у понуди за младе људе.

"Ми смо овде да нађемо специјалисте и да развијамо дугорочни посао. Многе велике светске компаније своје секторе истраживања и развоја премештају негде где је мирно окружење и хармонија и ми то покушавамо да направимо у Суботици. Имате фантастичну природу, клима је добра, имате смиреност и много експерата и они привлаче и друге стручњаке", наводи Џорџ Салфелд, директор предузећа "Ауксалити" у Суботици.

ИТ индустрија у Србији бележи велике стопе раста и сада ствара готово шест процената БДП-а. То је створило огроман број радних места и шанси за рад у својој земљи и од куће.

"У ИТ индустрији постоји велики простор за запошљавање нових људи. Наша компанија ће у наредном периоду потписати уговоре за три стипендије са студентима Економског факултета и Више техничке школе у Суботици", напомиње Младен Пријић, директор суботичке фирме "Конкордсофт".

Суботица има добру базу за младе стручњаке у образовном систему који је свестан значаја повезивања са привредом.

"Животно смо заинтересовани да Суботица буде град интересантан за младе људе. Наш је интерес да се развијамо, да образујемо стручњаке за ИТ сектор, ова иницијатива је одлична за нас", каже Игор Фирстнер, директор Више техничке школе у Суботици.

Квалитетно окружење за живот младих стручњака и њихових породица данас подразумева и успостављање високих еколошких стандарда и занимљив друштвени и културни живот града.

ИТ кластер потражиће подршку у градским структурама да би Суботица младим стручњацима из целог света постала атрактивно место за живот.  

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво