Читај ми!

ММФ: Нови аранжман са Србијом у јуну, ревидирана процена раста БДП-а

Стални представник Међународног монетарног фонда у Србији Себастијан Соса рекао је да би нови саветодавани аранжман требало да буде одобрен и потписан у другој половини јуна. ММФ је ревидирао процену раста БДП-а Србије са пет на шест одсто, додао је Соса.

Себастијан Соса је на Копаоник бизнис форуму изјавио да очекује да нови Инструмент за координацију политика – ПЦИ буде разматран и одборен од стране извршног одобра ММФ-а у другој половини јуна.

Прецизирао је да је састанак одбора заказан за 18. јун, као и да ће се одржати на захтев Србије (Article IV Consultation and the Request of a new Policy Coordination Instrument).

Каже да је главни циљ новог саветодавног аранжмана са Србијом, после оног који је истекао у јануару ове године, да даље подржи макроекономску политику Србије и њен опоравак после пандемије.

Такође, тај аранжман треба да осигура структурне институционалне реформе потребне за већи, зеленији и одрживији привредни раст Србије.

ММФ је спреман да подржи српске власти у спровођењу тих реформи, поручио је Соса.

Влада Србије и ММФ договорили су у априлу нови аранжман који неће подразумевати финансијску подршку, већ ће бити искључиво саветодавног карактера и трајаће две и по године.

"Раст БДП-а у првом кварталу више од очекиваног"

Себастијан Соса је на првом панелу "Wester Balkans: Post - Covid Economic Outlook" рекао да је Србија имала пад БДП-а у 2020. од свега око један одсто, што је једна од најмањих контракција у Европи.

Соса је указао да је тај пад мањи него у земљама региона.

Објашњава да је Србија боље прошла од других земаља из више разлога, а свакако да су међу њима то што је, поред предузетих мера за подршку привреди и грађанима, Србија имала раст већи од шест одсто и у првом кварталу 2020. године раст од око пет одсто.

Такође, Соса наводи да је српски БДП тако структуриран да пандемија није погодила много одређене секторе који су били највише на удару у другим земљама, као што је туризам, те да су други сектори значајни за српски БДП имали раст.

"Први квартал у Србији је био бољи од очекиваног, према према прелиминарним проценама остварен је раст од 1,2 одсто", навео је Соса додајући да је ММФ ревидирао процену са пет на шест одсто.

Опасност од екстерних шокова и несигурност због пандемије 

Додаје, међутим да ММФ и даље види разлике у тим проценама, као што су екстерни шокови и несигурност због пандемије, затим стање кључних економских партнера Србије и каква ће бити ситуација након истека мера подршке.

Соса је рекао да ће дефицит, након ребаланса буџета, износити ове године седам одсто, као и да ће јавни дуг бити близу 60 одсто БДП-а.

Подсећа да је Влада Србије предузела у 2020. години низ мера за ублажавање последица ковид-кризе, као и да је дефицит буџета износио осам одсто.

Соса је навео да је један од приоритета да се наставе мере подршке и то посебно за најугроженије секторе, као и да подршку добију фирме којима је помоћ и најпотребнија.

Додао је да је важно да се, што ће бити једна од циљева новог аранжмана, усвоји фискално правило које би ограничило висину дефицита у односу на јавни дуг.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво